Dnia 1 lutego dr inż. Piotr Bernat - Pełnomocnik Rektora ds. współpracy z UTW spotkał się w Muzeum Powiatowym w Nysie ze słuchaczami Uniwersytetu Trzeciego Wieku z Nysy.
Pan doktor w trakcie wystąpienia omówił aktualne trendy kulinarne w formie propozycji skierowanych do słuchaczy. Okazało się, że słuchacze UTW Nysa realizują na co dzień, większość z dziesięciu przedstawionych propozycji i są trendy.
Temat był tak ciekawy, a dyskusja ożywiona, że będzie on kontynuowany na kolejnym spotkaniu, jeszcze w lutym. Wówczas omawiane zagadnienia zostaną poszerzone o aktualne wytyczne dietetyczne, których efektem mają być zalecenia dotyczące zdrowego stylu życia.
Po wykładzie swoją najnowszą książkę kulinarną promował ks. dr hab. Andrzej Hanich. To już kolejna książka kucharska z oryginalnymi przepisami przygotowana przez tego autora. Następnie uczestnicy spotkania zwiedzili wystawę czasową pt. „Stoliczku nakryj się - jak jadali nasi przodkowie” przygotowaną przez Nyskie Muzeum. Po wystawie uczestników oprowadzała jej kurator Pani mgr Adriana Zalewska.
![](https://arc.pans.nysa.pl/aktualnosci/zdjecia/6063_25147_m_Obraz_185-001.jpg)
![](https://arc.pans.nysa.pl/aktualnosci/zdjecia/6063_25148_m_Obraz_199.jpg)
![](https://arc.pans.nysa.pl/aktualnosci/zdjecia/6063_25149_m_Obraz_202.jpg)
![](https://arc.pans.nysa.pl/aktualnosci/zdjecia/6063_1_m.jpg)
![](https://arc.pans.nysa.pl/aktualnosci/zdjecia/6063_2_m.jpg)
![](https://arc.pans.nysa.pl/aktualnosci/zdjecia/6063_3_m.jpg)