Kontrast:

KontaktAktualnościPrezentacja kierunkuPracownicyPlany zajęć

Wydział Nauk o Zdrowiu i Kulturze Fizycznej
- kierunek dietetyka

Uczelnia Student Miasto Rekrutacja

"Wiosenne śniadanie" w Instytucie Dietetyki

W dniu 10.03.2011 w Instytucie Dietetyki odbyło się spotkanie pt.: "Wiosenne śniadanie", które swoją obecnością uświetnili zaproszeni goście pani Rektor dr hab. inż. Zofia Wilimowska oraz panowie Michał Baziuk - Sekretarz Urzędu Miasta i Czesław Biłobran - Wicestarosta Powiatu Nyskiego.

Spotkanie w swej istocie było odpowiedzią na wyniki badań prowadzonych przez Instytut Dietetyki pod kierunkiem dr n. med. Beaty Całyniuk, w ramach programu "Żyj zdrowo, jedz kolorowo" , które dowiodło potrzebę edukowania lokalnej społeczności w kierunku racjonalizacji żywienia.

Tematem wiodącym było śniadanie. Dlaczego właśnie śniadanie? Dlatego, że jest to pierwszy posiłek po nocnej przerwie, dostarczający energii oraz niezbędnych składników odżywczych, niezbędnych naszemu organizmowi do rozpoczęcia codziennej pracy.

Zaproszonych gości powitała w progach Instytutu Dietetyki pani dr inż. Marzena Zołoteńka-Synowiec z-ca dyrektora ID. Spotkanie rozpoczęła dr n. med. Beata Całyniuk prelekcją na temat racjonalnego żywienia. Po prezentacji zaproszeni goście przygotowali swoje propozycje śniadań. W ocenie naszego specjalisty prezentowane przez naszych gości zestawy były pełno odżywcze. Gratulujemy gościom dużej wiedzy w tym temacie!

Podsumowując kwestię śniadania najważniejszym jest to, żebyśmy po prostu go spożywali. Mamy nadzieję, że przez nasze spotkanie mogliśmy wpłynąć na kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych.

Dziękujemy wszystkim gościom za udział w spotkaniu.

 

"Niezależnie od tego, kto był
ojcem choroby, zła dieta była
na pewno jej matką"


Rolą Instytutu Dietetyki PWSZ w Nysie jest promowanie zdrowia poprzez rozwijanie wiedzy o żywności i żywieniu.

Odżywianie człowieka jest jednym z podstawowych warunków jego życia, rozwoju, zdrowia i sprawności fizycznej, a także źródłem satysfakcji z zaspokajania potrzeb socjalnych i hedonistycznych.

Prawidłowy sposób odżywiania stanowi nie tylko warunek stanu zdrowia ludności, ale także przejaw życia - decyduje o jego utrzymaniu, bezpośrednio wpływa na zachowanie zdrowia już od pierwszych dni życia. W okresie rozwojowym jest podstawą dla zdrowia psychofizycznego człowieka dorosłego.

Działania podejmowane przez Instytut Dietetyki są kierowane do całej lokalnej społeczności mając na celu edukację żywieniową, która między innymi:

  • podnosi w społeczeństwie świadomość znaczenia racjonalnego żywienia dla zachowania zdrowia i właściwego przebiegu różnych funkcji organizmu, w tym szczególnie procesów wzrostu i rozwoju dzieci i młodzieży
  • kształtuje właściwe zachowania żywieniowe oraz pożądaną strukturę spożycia żywności
  • wykształca potrzeby praktycznego stosowania zasad racjonalnego żywienia, jako istotnego elementu profilaktyki chorób cywilizacyjnych.


"Nie wystarczy smacznie gotować,
trzeba się nauczyć prawidłowo odżywiać"


mgr inż. Marta Misiarz
Instytut Dietetyki PWSZ w Nysie

Relacja filmowa ze spotkania --> kliknij tutaj

  
Wydział Nauk o Zdrowiu i Kulturze Fizycznej Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Nysie © 2018
kontakt z webmasterem:    
Wydział Nauk o Bezpieczeństwie - kierunek bezpieczeństwo wewnętrzne, Wydział Nauk o Zdrowiu i Kulturze Fizycznej: kierunek dietetyka, kierunek kosmetologia, kierunek psychofizyczne kształtowanie człowieka, Wydział Nauk Technicznych: kierunek architektura, kierunek informatyka, kierunek zarządzanie i inżynieria produkcji, Wydział Neofilologii - filologia angielska, filologia germańska, język biznesu angielski - business english, Wydział Nauk Ekonomicznych - kierunek finanse i rachunkowość, Wydział Jazzu - kierunek jazz i muzyka estradowa, Wydział Nauk Medycznych: kierunek pielęgniarstwo, kierunek ratownictwo medyczne,
Zobacz nasz profil na FACEBOOK