UTW Prudnik
W dniu 13.11.2017. odbyła się I Konferencja Uniwersytetów III Wieku pod tytułem "Żywienie w zdrowiu i chorobie" zorganizowana przez UTW Prudnik.
W programie zaplanowano dwa wykłady: Pana mgr. Zbigniewa Kuśnierza pt." Żywienie w zdrowiu i chorobie" i Pana dr. inż. Piotra Bernata pt. Diety żywieniowe a zdrowy styl życia".
Przewidziano również degustacje zdrowej żywności przygotowanej przez sekcję zdrowego żywienia z UTW Prudnik, którą prowadzi Pani Stanisława Janusz Wiceprezes UTW oraz degustację potraw przyrządzonych przez Panią Małgorzatę Radwan. Pani Małgorzata przyjechała z Rabki, tam też z Panem Kuśnierzem prowadzą wspólnie warsztaty zdrowia.
W trakcie uroczystego otwarcia konferencji przybyłych gości, w tym Pana Franciszka Fejdycha Burmistrza Prudnika powitała Pani Wioletta Boberska Prezes UTW Prudnik. Pan dr P. Bernat przekazał życzenia udanej Konferencji jakie skierował do uczestników Pan prof. Przemysław Malinowski Rektor PWSZ w Nysie. Mówił też o współpracy sieciowej zapraszając na styczniowe seminarium naukowe zatytułowane Innowacyjny UTW, ale też o najbliższych wydarzeniach jakie nas czekają jeszcze w listopadzie (UTW Korfantów), a następnie w grudniu (UTW Głuchołazy) i styczniu (UTW Prudnik) oraz o propozycji aktywizowania środowisk, gdzie dotychczas nie ma jeszcze UTW i włączania potencjalnych chętnych do utworzenia UTW w swojej miejscowości do uczestnictwa w organizowanych, przez już istniejące UTW, wydarzeniach. Konferencja odbyła się w Prudnickim Ośrodku Kultury.