Kontrast:

KontaktAktualnościPrezentacja kierunkuPracownicyPlany zajęć

Wydział Nauk o Zdrowiu i Kulturze Fizycznej
- kierunek dietetyka

Uczelnia Student Miasto Rekrutacja

IX Nyski Festiwal Nauki

Już dziewiąty raz gościliśmy wszystkich chętnych entuzjastów nauki. Przez dwa dni trwania imprezy w Collegium Medicum PWSZ w Nysie prezentowaliśmy tajniki wiedzy żywieniowej i dietetycznej.

Zdrowie według WHO :
To pełen dobrostan fizyczny , psychiczny i społeczny a nie wyłącznie brak choroby bądź niedomagania.

Podczas festiwalu można było posłuchać o roli błonnika pokarmowego w diecie, który to wykład poprowadziła Pani prof. Elżbieta Poniewierka oraz o profilaktyce żywieniowej chroniącej przed chorobami sercowo-naczyniowymi na wykładzie Pana prof.. Zbigniewa Ciemniewski - "Dieta wspomagająca serce",

Po wykładach zarówno w pierwszym jak i w drugim dniu festiwalu odbyły się następujące warsztaty:

"Ocena antropometryczna stanu odżywiania"
Prowadzili studenci działający w Kole Naukowym pod kierunkiem dr n. med. B. Całyniuk. Obejmowały one dwa rodzaje zagadnień: jakościowa ocena jadłospisów oraz ocena stanu odżywienia na podstawie pomiarów masy i wysokości ciała. Uczestnicy warsztatów oceniali swój sposób żywienia. Mogli sprawdzić czy standardowe ich menu odpowiada przyjętym zasadom racjonalnego żywienia. W części drugiej uczestnicy zostali poddani badaniom antropometrycznym. Warsztaty cieszyły się dużym zainteresowaniem i zaangażowaniem młodzieży. Wszyscy bardzo chętnie współpracowali z prowadzącymi.

"Oznaczanie substancji antyodżywczych"
Przeprowadzone w laboratorium chemicznym przez dr inż. Ewę Malczyk. Szczawiany zaliczane są do substancji antyodżywczych, obecnych w żywności pochodzenia roślinnego. Najbardziej znanymi źródłami szczawianów są: szpinak, rabarbar i szczaw, ale również duże ilości tych związków oznacza się w używkach, takich jak: kawie i herbacie.
Nadmierna podaż wraz z dietą tych substancji może być przyczyną hipokalcemii oraz wielu innych schorzeń, z których najpowszechniejszym jest kamica nerkowa (kamica wapniowo-szczawianowa).

Celem doświadczenia było oznaczenie kwasu szczawiowego w wybranych używkach (kawa, herbata), wykazanie wpływu rodzaju używki (kawa mielona, rozpuszczalna, herbata liściasta, rozdrobniona, w saszetkach) na ilość szczawianów w uzyskanym naparze, oraz określenie stopnia wiązania wapnia przez kwas szczawiowy. Ponadto obliczano, ile mleka należy dodać do naparu kawy czy herbaty, aby wapń zawarty w mleku związał rozpuszczalny kwas szczawiowy z naparu, i tym samym zminimalizował niekorzystny wpływ szczawianów na organizm człowieka.

"Związki fenolowe, flawonoidowe i garbnikowe w produktach spożywczych i surowcach roślinnych"
Warsztaty w laboratorium chemicznym poprowadziła dr n. farm. Adam Stolarczyk

Warsztaty cieszyły się sporym zainteresowaniem. Odbyły się w przyjaznej i miłej atmosferze. Młodzież wykazała się dużym zainteresowaniem i chęcią współpracy. Wszystkim uczestnikom dziękujemy i zapraszamy na następne wykłady i warsztaty organizowane w Instytucie Dietetyki w ramach IX Nyskiego Festiwalu Nauki.

mgr inż. Marta Misiarz
Instytut Dietetyki

  
Wydział Nauk o Zdrowiu i Kulturze Fizycznej Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Nysie © 2018
kontakt z webmasterem:    
Wydział Nauk o Bezpieczeństwie - kierunek bezpieczeństwo wewnętrzne, Wydział Nauk o Zdrowiu i Kulturze Fizycznej: kierunek dietetyka, kierunek kosmetologia, kierunek psychofizyczne kształtowanie człowieka, Wydział Nauk Technicznych: kierunek architektura, kierunek informatyka, kierunek zarządzanie i inżynieria produkcji, Wydział Neofilologii - filologia angielska, filologia germańska, język biznesu angielski - business english, Wydział Nauk Ekonomicznych - kierunek finanse i rachunkowość, Wydział Jazzu - kierunek jazz i muzyka estradowa, Wydział Nauk Medycznych: kierunek pielęgniarstwo, kierunek ratownictwo medyczne,
Zobacz nasz profil na FACEBOOK