Kontrast:

KontaktAktualnościPrezentacja kierunkuPracownicyPlany zajęć

Wydział Nauk o Zdrowiu i Kulturze Fizycznej
- kierunek dietetyka

Uczelnia Student Miasto Rekrutacja

Ogólnopolska Konferencja -III Warszawskie Dni Nauki o Żywieniu Człowieka

Pani dr inż. M. Zołoteńka-Synowiec wraz ze studentkami III roku Dietetyki : Pauliną Gut oraz Anną Zielińską uczestniczyły w Ogólnopolskiej Konferencji III-ch Warszawskich Dni Nauki o Żywieniu Człowieka, która odbyła się w dniach 15-16.04.2011 w Centrum Dydaktycznym Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Kongres ten był zorganizowany przez Zakład Żywienia Człowieka oraz Studenckie Koło Naukowe Dietetyków Wydziału Nauki o Zdrowiu, pod honorowym patronatem JM Rektora WUM - prof. Dr hab. Marka Krawczyka.

Sympozjum było podzielone na dwie części - pierwszy dzień obejmował sesję naukowo-szkoleniową, natomiast drugi dzień stanowił sesję studencką prowadzoną przez członków SKN Dietetyków WUM. Podczas dwudniowej konferencji przedstawiono 21 referatów, w tym 7 prac studentów, poruszających problematykę istotnej korelacji pomiędzy sposobami żywienia a występowaniem chorób układu krążenia i chorób sercowo-naczyniowych. W pierwszym dniu konferencyjnym Przewodniczący Komitetu Naukowego oraz Dziekan Wydziału Nauki o Zdrowiu - prof. Zdzisław Wójcik zaakcentował szczególną rolę tegoż spotkania naukowo-szkoleniowego, wykazując istotne powiązanie pomiędzy dwoma kierunkami jakimi są medycyna i dietetyka, które powinny ze sobą ściśle współpracować oraz wzajemnie się uzupełniać.

Również interesującym elementem programu konferencji były sesje plakatowe prac przygotowanych przez pracowników instytucji medycznych i studentów, przedstawiające związek między żywieniem a medycyną.

Drugi dzień sympozjum obejmował ustne doniesienia studenckich kół naukowych, gdzie były przedstawiane wyniki własnych prac badawczych. Dość szczególną uwagę przyciągnęło wystąpienie prof. Krzysztofa Krygiera na bardzo interesujący temat, dotyczący znaczenia roli tłuszczów w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych ze wskazaniem na zalety oleju rzepakowego. Sympozjum studenckie uatrakcyjnił również QUIZ ŻYWIENIOWY zawierający pytania dotyczące niezbędnych informacji zdobytych podczas sesji naukowo-szkoleniowych. Wśród prawidłowo zaznaczonych odpowiedzi były losowane atrakcyjne nagrody książkowe.
Jak już wcześniej zostało wspomniane, w drugim dniu konferencji można było wysłuchać jak prężnie działa Koło Naukowe Dietetyków owej uczelni, a także i innych. Studenci zaimponowali wszystkim słuchaczom swoim zaangażowaniem, jak i ogromnym zainteresowaniem swojej pracy. Nie da się ukryć, że skłoniło nas to do refleksji, by i nasze koło studenckie Set Point Diet również zobowiązało się do przeprowadzania różnych działań badawczych i w następnej Konferencji Warszawskich Dni Nauki o Żywieniu Człowieka mogło godnie reprezentować Instytut Dietetyki PWSZ w Nysie, przedstawiając uzyskane wyniki swoich prac, w celu zwrócenia szczególnej uwagi na wiele aspektów profilaktyki i interwencji w dziedzinie dietetyki i leczenia żywieniowego człowieka.

Opr.Paulina Gut

  
Wydział Nauk o Zdrowiu i Kulturze Fizycznej Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Nysie © 2018
kontakt z webmasterem:    
Wydział Nauk o Bezpieczeństwie - kierunek bezpieczeństwo wewnętrzne, Wydział Nauk o Zdrowiu i Kulturze Fizycznej: kierunek dietetyka, kierunek kosmetologia, kierunek psychofizyczne kształtowanie człowieka, Wydział Nauk Technicznych: kierunek architektura, kierunek informatyka, kierunek zarządzanie i inżynieria produkcji, Wydział Neofilologii - filologia angielska, filologia germańska, język biznesu angielski - business english, Wydział Nauk Ekonomicznych - kierunek finanse i rachunkowość, Wydział Jazzu - kierunek jazz i muzyka estradowa, Wydział Nauk Medycznych: kierunek pielęgniarstwo, kierunek ratownictwo medyczne,
Zobacz nasz profil na FACEBOOK