Smacznie, kolorowo i międzynarodowo - tak było w miniony wtorek podczas Top Chef Competiton - kulinarnego wieczoru zorganizowanego w ramach odbywających się międzynarodowych warsztatów Revitarch, Staff Training Week oraz programu Erasmus + przez Państwową Wyższą Szkołę Zawodową w Nysie.
Przedstawiciele Kosowa, Czarnogóry, Hiszpanii, Ukrainy i Polski, kilka koszyków różnorodnych produktów i niemalże 20 osób gotujących swoje narodowe potrawy w jednej kuchni o tym samym czasie, czyli totalna kuchenna rewolucja już po raz czwarty miała miejsce w wtorek 12.04.2016 w kuchni Diecezjalnego Domu Formacyjnego w Nysie.
Siły były wielkie, a zaangażowanie i serce wkładane w przygotowanie potraw jeszcze większe. Studenci dzielnie zmierzyli się z wyzwaniem, jakie im postawiono: przygotowanie dwóch narodowych potraw - dania głównego i deseru w zaledwie 120 minut. Nie mogło się nie udać, pomimo, że momentami brakowało rąk do pracy i patelni do smażenia pysznych specjałów z różnych zakątków starego kontynentu.
A wszystko po to, aby umożliwić mieszkańcom Nysy i zagranicznym gościom przebywającym w PWSZ w Nysie poznanie smaków z Europy bez konieczności posiadania ważnego paszportu i wyjazdu z kraju i choć na chwilę przenieść ich do słonecznych Hiszpanii, czy wciąż mało nam znanej Czarnogóry, tudzież Kosowa.
Efekt, jak zawsze przeszedł oczekiwania wszystkich zgromadzonych gości - wspaniałe dania główne oraz pyszne i wyszukane desery przygotowane przy maksymalnej integracji wszystkich kucharzy. Komisja miała więc nie lada problem wybierając Top Chef grupę. Po długiej debacie wybrano Masterchefs z Hiszpanii z ich przepyszną Paellą, którzy już po raz drugi triumfowali w tym konkursie. Na podium poza kuchnią południa uplasowały się grupy z naszymi słowiańskim specjałami z Ukrainy i Polski.
Posłuchaj!
Dagmara Bojda
BWM PWSZ w Nysie
Dźwięk opublikował Bartosz Bukała,
autor: red. Dorota Kłonowska
Radio Opole
Opublikowano: 13-04-2016