Biuro Współpracy Międzynarodowej

Uczelnia Student Uczelnie
partnerskie
Rekrutacja

Kuchenna rewolucja w PWSZ w Nysie

Smacznie, kolorowo i międzynarodowo - tak było podczas Top Chef Competiton - już drugiego takiego kulinarnego wieczoru zorganizowanego w miniony wtorek w ramach odbywającego się w PWSZ w Nysie Kursu Intensywnego ConsArch.

Przedstawiciele sześciu narodowości: Hiszpanii, Francji, Niemiec, Polski, Turcji i Włoch, kilka koszów różnorodnych produktów i 12 osób gotujących swoje narodowe potrawy w jednej kuchni o tym samym czasie, czyli totalna kuchenna rewolucja miała miejsce w wtorek 16.04.2013 w kuchni Diecezjalnego Domu Formacyjnego w Nysie. Siły były wielkie, a zaangażowanie i serce wkładane przez studentów w przygotowanie potraw jeszcze większe. Nie mogło się nie udać, mimo, że różnorodność serwowanych potraw była bardzo duża. Kluski śląskie mieszały się z wieprzowiną i grzybami, a niemiecki pasztet, czy francuska pizza z kremem z pora, czy hiszpańską tortillą . A wszystko po to, aby umożliwić mieszkańcom Nysy poznanie smaków z Europy bez konieczności wyjazdu z kraju.

Nie bez znaczenia był fakt, że gotujące grupy brały udział w konkursie na najlepiej przygotowane specjały. Wszyscy dzielnie walczyli, pożyczając od siebie produkty, czy sprzęt kuchenny, a w między czasie dodając sobie otuchy w sześciu różnych językach. Efekt przeszedł oczekiwania zarówno komisji, uczestników, gości, jak i samych organizatorów - 6 wspaniałych dań głównych i niemalże tyle samo pysznych i wyszukanych deserów podanych w ciekawy i oryginalny sposób, przygotowanych w zaledwie dwie godzinny przy maksymalnej integracji wszystkich kucharzy. Komisja, której przewodniczyła Pani Burmistrz miasta Nysy Jolanta Barska miała więc nie lada problem aby wybrać Top Chef grupę. Udało się jednak - zwycięzcami zostali Włosi, którzy zaserwowali uczestnikom pyszne cannelloni wraz z tradycyjnym tiramisu, które podane były u boku mapy Włoch przygotowanej z chleba tostowego. Jednym słowem kreatywna dekoracja, która jeszcze bardziej podkreśliła zaangażowanie drużyny w całość przedsięwzięcia. Tuż za nimi uplasowały się grupy z Turcji i Hiszpanii, które również przeniosły nas w słoneczny klimat krajów śródziemnomorskich, sprawiając, że wiosna w Diecezjalnym Domu Formacyjnym przemieniła się w pełne słońca lato.

mgr Dagmara Bojda
Biuro Współpracy Międzynarodowej

 
        
      
Biuro Współpracy Międzynarodowej Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Nysie © 2018    
kontakt z webmasterem:  
Instytut Architektury - architektura i urbanistyka, konserwacja i ochrona zabytków, Instytut Dietetyki - dietetyka kliniczna, dietetyka administracyjna, Instytut Bezpieczeństwa Wewnętrznego - bezpieczeństwo systemów informatycznych, bezpieczeństwo ekonomiczne, Instytut Neofilologii - filologia angielska, filologia germańska, język biznesu angielski - business english, Instytut Finansów - rachunkowość i kontrola finansowa, finanse przedsiębiorstw, zabezpieczenie społeczne, Instytut Historii - analityk stosunków międzynarodowych, integracja europejska, polityka gospodarcza, Instytut Informatyki - grafika komputerowa i multimedia systemy internetowe, systemy i sieci komputerowe, bezpieczeństwo sieci i systemów informatycznych, Instytut Jazzu - jazz i muzyka estradowa, Instytut Kosmetologii - kosmetologia specjalistyczna, chemia i technologia kosmetyczna, Instytut Pielęgniarstwa - pielęgniarstwo (stacjonarne), pielęgniarstwo pomostowe (A, B, C, D), Instytut Zdrowia Publicznego - ratownictwo medyczne , zdrowie publiczne, Instytut Zarządzania - zarządzanie produkcją i usługami, zarządzanie bezpieczeństwem, zarządzanie jakością
Zobacz nasz profil na FACEBOOK