Kuchenna rewolucja w PWSZ w Nysie
Smacznie, kolorowo i międzynarodowo - tak było podczas Top Chef Competiton - już drugiego takiego kulinarnego wieczoru zorganizowanego w miniony wtorek w ramach odbywającego się w PWSZ w Nysie Kursu Intensywnego ConsArch.
Przedstawiciele sześciu narodowości: Hiszpanii, Francji, Niemiec, Polski, Turcji i Włoch, kilka koszów różnorodnych produktów i 12 osób gotujących swoje narodowe potrawy w jednej kuchni o tym samym czasie, czyli totalna kuchenna rewolucja miała miejsce w wtorek 16.04.2013 w kuchni Diecezjalnego Domu Formacyjnego w Nysie. Siły były wielkie, a zaangażowanie i serce wkładane przez studentów w przygotowanie potraw jeszcze większe. Nie mogło się nie udać, mimo, że różnorodność serwowanych potraw była bardzo duża. Kluski śląskie mieszały się z wieprzowiną i grzybami, a niemiecki pasztet, czy francuska pizza z kremem z pora, czy hiszpańską tortillą . A wszystko po to, aby umożliwić mieszkańcom Nysy poznanie smaków z Europy bez konieczności wyjazdu z kraju.
Nie bez znaczenia był fakt, że gotujące grupy brały udział w konkursie na najlepiej przygotowane specjały. Wszyscy dzielnie walczyli, pożyczając od siebie produkty, czy sprzęt kuchenny, a w między czasie dodając sobie otuchy w sześciu różnych językach. Efekt przeszedł oczekiwania zarówno komisji, uczestników, gości, jak i samych organizatorów - 6 wspaniałych dań głównych i niemalże tyle samo pysznych i wyszukanych deserów podanych w ciekawy i oryginalny sposób, przygotowanych w zaledwie dwie godzinny przy maksymalnej integracji wszystkich kucharzy. Komisja, której przewodniczyła Pani Burmistrz miasta Nysy Jolanta Barska miała więc nie lada problem aby wybrać Top Chef grupę. Udało się jednak - zwycięzcami zostali Włosi, którzy zaserwowali uczestnikom pyszne cannelloni wraz z tradycyjnym tiramisu, które podane były u boku mapy Włoch przygotowanej z chleba tostowego. Jednym słowem kreatywna dekoracja, która jeszcze bardziej podkreśliła zaangażowanie drużyny w całość przedsięwzięcia. Tuż za nimi uplasowały się grupy z Turcji i Hiszpanii, które również przeniosły nas w słoneczny klimat krajów śródziemnomorskich, sprawiając, że wiosna w Diecezjalnym Domu Formacyjnym przemieniła się w pełne słońca lato.
mgr Dagmara Bojda
Biuro Współpracy Międzynarodowej