Kuchenna rewolucja w międzynarodowym wydaniu
Smacznie, kolorowo i międzynarodowo - tak było podczas Top Chef Competiton - kulinarnego wieczoru zorganizowanego w ramach odbywającego się Kursu Intensywnego ConsArch w miniony poniedziałek przez Państwową Wyższą Szkołę Zawodową w Nysie.
Przedstawiciele dziewięciu narodowości: Czech, Hiszpanii, Francji,
Łotwy, Niemiec, Polski, Turcji, Ukrainy i Włoch, kilka koszyków różnorodnych
produktów i niemalże 30 osób gotujących swoje narodowe potrawy w jednej kuchni
o tym samym czasie, czyli totalna kuchenna rewolucja miała miejsce w poniedziałek
26.03.2012 w kuchni Domu weselnego "Iwona" w Nysie. Siły były wielkie, a zaangażowanie
i serce wkładane w przygotowanie potraw jeszcze większe. Nie mogło się nie udać,
mimo, że różnorodność serwowanych potraw była bardzo duża. Ryby i owoce morza
mieszały się z wołowiną i grzybami, a lasagne z żurkiem i czeskimi knedlikami.
A wszystko po to, aby umożliwić mieszkańcom Nysy poznanie smaków z Europy bez
konieczności posiadania ważnego paszportu i wyjazdu z kraju i choć na chwilę
przenieść ich do słonecznych Włoch, czy troszkę chłodniejszej Łotwy.
Nie bez znaczenia był fakt, że gotujące grupy brały udział w konkursie na najlepiej
przygotowane specjały. Wszyscy dzielnie walczyli, pożyczając od siebie produkty
i sprzęt kuchenny, czasami piekąc ciasto na patelni i w między czasie dodając
sobie otuchy w dziewięciu odmiennych od siebie językach. Efekt przeszedł oczekiwania
zarówno komisji, uczestników, gości, jak i samych organizatorów - 9 wspaniałych
dań głównych i tyle samo pysznych i wyszukanych deserów podanych w ciekawy i
oryginalny sposób, przygotowanych w zaledwie dwie godzinny przy maksymalnej
integracji wszystkich kucharzy. Komisja, której przewodniczyła Pani Burmistrz
miasta Nysy Jolanta Barska miała więc ciężki orzech do zgryzienia wybierając
Top Chef grupę. Udało się jednak - zwycięzcami zostali Hiszpanie, którzy zaserwowali
uczestnikom owoce morza z oryginalną Sangrią. Czy miała ona wpływ na ocenę komisji?
Z pewnością nie, jedno jest jednak pewne, że było smacznie, kolorowo, różnorodnie
i międzynarodowo.
Zapraszamy serdecznie do obejrzenia zdjęć w naszej galerii > >