Studia magisterskie na kierunku dietetyka
Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Nysie w tym roku rozpoczęła rekrutację na studia magisterskie na kierunku dietetyka.
Uczelnia uzyskała pozwolenie Ministra Edukacji i Nauki na utworzenie studiów II stopnia o profilu praktycznym na kierunku dietetyka, z możliwością wyboru specjalności: dietetyka pediatryczna, dietetyka sportowa oraz psychodietetyka.
Na studiach magisterskich na Wydziale Nauk o Zdrowiu i Kulturze Fizycznej PWSZ w Nysie będą mogli studiować absolwenci studiów pierwszego stopnia kierunków: dietetyka, zdrowie publiczne (specjalność: dietetyka), żywienie człowieka, żywienie człowieka i ocena żywności, żywienie człowieka i dietetyka, technologia żywności i żywienia lub kierunków pokrewnych, dysponujący dokumentami potwierdzającymi posiadane kompetencje. W przypadku przekroczenia liczby miejsc o przyjęciu decydować będzie miejsce na liście rankingowej utworzonej w oparciu o kryterium dodatkowe, jakim jest średnia ocen uzyskanych w ciągu całego toku studiów.
Zainteresowani mają możliwość studiowania w formie studiów stacjonarnych (dziennych) lub niestacjonarnych (zaocznych). Czas trwania studiów to 4 semestry, czyli 2 lata. Studenci będą odbywać praktyki zawodowe, stanowiące łącznie 3 miesiące. Przewidziana jest praktyka wakacyjna – po II semestrze oraz praktyka śródroczna – w trakcie trwania III i IV semestru.
Studenci II stopnia studiów kierunku dietetyka zdobędą umiejętności praktyczne, wykorzystując nowoczesną infrastrukturę uczelni w postaci:
Absolwenci studiów magisterskich kierunku dietetyka uzyskają tytuł zawodowy magistra dietetyki. Posiądą rozległą wiedzę, umiejętności i kompetencje. W zależności od wybranej specjalności, mogą one dotyczyć kształcenia w zakresie: komunikacji interpersonalnej, psychologicznych aspektów odżywiania, psychodietetyki z treningiem umiejętności interpersonalnych, żywienia kobiet ciężarnych, karmiących i niemowląt, kuchni świata, żywienia w różnych dyscyplinach sportowych, pracy z pacjentami z zaburzeniami odżywiania, żywienia w rekreacji.
W ramach dodatkowej działalności studenci mogą rozwijać swoje zainteresowania w Studenckim Kole Naukowym Set Point Diet oraz Kole Naukowym Edukatorów Żywienia. Naszym studentom dedykowany jest także program Erasmus+, pozwalający realizować jeden semestr programu nauczania bądź praktyki wakacyjne czy warsztaty edukacyjne o tematyce żywieniowej w wybranym kraju UE.
Absolwenci tego kierunku mogą ubiegać się o pracę w zawodzie dietetyka w:
10 czerwca 2022 r.
dr n. o zdr. Jagoda Rydelek-Pęk