Ideologia
Projekt edukacyjno badawczy pt.
"ŻYJ ZDROWO - JEDZ KOLOROWO"
Organizatorem projektu jest Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Nysie,
Instytut Dietetyki i Studenckie Koło Naukowe - SET POINT DIET.
Miejsce realizacji projektu i jego zasięg
Projekt będzie realizowany we wszystkich szkołach gimnazjalnych
na terenie POWIATU NYSKIEGO w WOJEWÓDZTWIE OPOLSKIM: Głuchołazy, Kamiennik,
Korfantów, Łambinowice, Nysa, Otmuchów, Paczków, Pakosławice, Skoroszyc.
Termin realizacji tej części projektu: listopad, grudzień 2009.
Odbiorcy projektu
Projekt jest skierowany do:
-
młodzieży szkolnej uczęszczającej do gimnazjum
-
rodziców, opiekunów dzieci uczęszczających do
gimnazjum
-
intendentów, kierowników kuchni pracujących w
stołówkach szkół gimnazjalnych.
Główną grupą odbiorców realizowanego projektu jest
młodzież szkolna, jako grupa świadomie dokonująca wyborów żywieniowych.
Ze względu na to, że jest to grupa żywieniowo zależna od osób dorosłych,
aby zrealizować cel projektu konieczne jest jego rozszerzenie na grupy
osób mające bezpośredni wpływ na sposób żywienia dzieci tj. rodziców,
opiekunów i osoby odpowiadające za żywienie zbiorowe w szkołach.
Główne cele projektu
Projekt dotyczy realizacji zadań edukacyjnych i badawczych, związanych
ze sformułowanymi celami głównymi:
-
Kształtowanie właściwych nawyków, zachowań żywieniowych
i podniesienie poziomu wiedzy żywieniowej wśród młodzieży w wieku
13-15 lat.
-
Kształtowanie właściwych zachowań żywieniowych
i podniesienie poziomu wiedzy żywieniowej osób odpowiedzialnych
za model diety stosowanej przez młodzież w wieku 13-15 lat.
-
Określenie aktualnego stanu wiedzy żywieniowej
i nawyków żywieniowych młodzieży w wieku 13-15 lat.
Sformułowane cele korespondują z problemem jakości życia i stanu
zdrowia. Obydwa aspekty (jakość życia i stan zdrowia) pozostają w
bezpośrednim związku ze sposobem żywienia. Zasługują na ciągłe doskonalenie
zachowań przez edukację żywieniową i ocenę zachowań w świetle zmieniającego
się rynku spożywczego i zmian społeczno-ekonomicznych.
Pierwszy i drugi cel reprezentuje podstawowe zadanie projektu -edukacyjne.
Przyjęte cele szczegółowe (w ramach celu 1 i 2):
-
zapoznanie uczniów z zasadami prawidłowego żywienia
-
pogłębianie wiedzy w zakresie znaczenia zbilansowanej
diety dla organizmu człowieka,
-
kształtowanie zmiany postaw i zachowań związanych
z żywieniem,
-
dostarczenie wiedzy i umiejętności korzystania
z informacji na opakowaniach produktów spożywczych,
-
kształtowanie umiejętności kontroli własnej
masy ciała.
Trzeci cel ma charakter poznawczy. Poznanie aktualnego stanu wiedzy
i zachowań tego segmentu populacji Polski, który ze względu na skutki
zaniedbań powinien być pod szczególna troską szeroko rozumianej ochrony
zdrowia.
Uzasadnienie potrzeby realizacji projektu:
Uzasadnienie wybory problemu Argumentem uzasadniającym realizację
projektu jest, poza rangą problematyki w kontekście polityki zdrowotnej
państwa i wdrażaniem Narodowego Programu Zdrowia, wyzwanie cywilizacyjne
wynikające ze zmieniającej się sytuacji demograficznej, a tym samym
zdrowotnej, populacji Polski. Idę realizacji projektu kontestuje z
wytycznymi Instytutu Żywności i Żywienia w zakresie podejmowania działań
prewencyjnych w jak najmłodszym wieku. Odżywianie człowieka jest jednym
z podstawowych warunków jego życia, rozwoju, zdrowia i sprawności
fizycznej, a także źródłem satysfakcji z zaspokajania potrzeb socjalnych
i hedonistycznych.
Sposób odżywiania jest jednym z elementów stylu życia wpływającym
na funkcjonowanie i stan zdrowia człowieka. Składniki pokarmowe zawarte
w pożywieniu są źródłem energii niezbędnej człowiekowi do zachowania
prawidłowych czynności wszystkich układów oraz przebiegu procesów
życiowych.
"Prawidłowe żywienie warunkuje pełne wykorzystanie potencjalnych,
genetycznie uwarunkowanych możliwości optymalnego rozwoju fizycznego
i umysłowego człowieka oraz zapewnia zachowanie homeostazy ustrojowej"(wg
WHO).
Prawidłowy sposób odżywiania stanowi nie tylko warunek stanu zdrowia
ludności, ale także przejaw życia - decyduje o jego utrzymaniu, bezpośrednio
wpływa na zachowanie zdrowia już od pierwszych dni życia. W okresie
rozwojowym jest podstawą dla zdrowia psychofizycznego człowieka dorosłego.
"Dziecko jest ojcem człowieka dorosłego" - to stwierdzenie
jest syntetycznym ujęciem niepodważalnego już dzisiaj faktu, iż stan
zdrowia dziecka decyduje w znacznej mierze o kondycji zdrowotnej człowieka
dorosłego. Na wybory żywieniowe wpływa wiele wzajemnie nakładających
się czynników. Kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych u dzieci
i młodzieży jest skutecznym sposobem zmniejszenia ryzyka wystąpienia
zaburzeń w wieku dojrzałym.
Błędy żywieniowe dotyczące tego okresu życia predysponują do rozwoju
licznych schorzeń, takich jak cukrzyca insulinozależna, choroby układu
krążenia, nadciśnienie tętnicze czy osteoporoza. Złe nawyki żywieniowe
zwiększają ryzyko występowania w młodym wieku takich zaburzeń jak
próchnica zębów, niedokrwistość, otyłość, opóźnienie wzrastania i
dojrzewania. Zdrowe żywienie w dzieciństwie sprzyja kontynuowaniu
go w wieku dorosłym, co istotnie wpływa na długość jak i jakość życia
człowieka. Prawidłowe żywienia to przede wszystkim właściwe nawyki
żywieniowe, zwyczaje żywieniowe.
Uzasadnienie wyboru odbiorców projektu.
Okres dojrzewania ma również szczególne znaczenie dla kształtowania
się zdrowego stylu życia człowieka. Ważne jest, aby w okresie rozwojowym
zadbać o dobrze zbilansowaną dietę i kształtować prawidłowe nawyki
żywieniowe. Należy informować dziecko o roli żywienia w zachowaniu
zdrowia oraz kształtować u niego prozdrowotne nawyki żywieniowe. Wyrabianie
nawyków to przyzwyczajanie dziecka do odpowiednich zachowań higienicznych,
kulturalnych, a także prozdrowotnych na tle żywieniowym. Odpowiednio
ukształtowane w dzieciństwie nawyki żywieniowe wywierają korzystne
skutki zdrowotne. Pomimo tego nieprawidłowe nawyki żywieniowe najczęściej
są spowodowane małą wiedzą rodziców w dziedzinie właściwego żywienia,
sytuacją ekonomiczną i nawykami kulturowymi. W tym okresie utrwalają
się zachowania prozdrowotne, ukształtowane w latach wcześniejszych
oraz pojawia się wiele zachowań ryzykownych.
Z badań wynika, że ponad 20% polskiej młodzieży ma problemy z właściwym
odżywianiem. Odzwierciedleniem jest zarówno wzrastająca liczba osób
z nadwagą i otyłością, jak również odsetek młodzieży, u której stwierdza
się niedożywienie. Istnieje wiele dowodów świadczących, że nieprawidłowe
żywienie ma istotny wpływ na funkcje rozrodcze, aktywność fizyczną,
wzrost i rozwój dzieci, zdolność uczenia się, wydajności pracy oraz
ogólną jakość życia i dobrostan. Ponadto niedożywienie zmniejsza zdolność
do zwalczania chorób zakaźnych potęgując zasięg i ostrość chorób wśród
źle odżywionych. Prowadzone w wielu placówkach naukowych w Polsce
badania sposobu żywienia i stanu odżywiania różnych grup ludności,
w tym przede wszystkim dzieci i młodzieży wskazują na stosunkowo liczne
błędy, niedobory pokarmowe w tej grupie wiekowej.
Badania Instytutu Żywności i Żywienia prowadzone od wielu lat wykazały,
niedobory w diecie uczniów wapnia, magnezu wynikające z niedostatecznej
podaży i nieregularnego spożywania mleka i przetworów mlecznych. W
związku z tym dzieci i młodzież mogą być zagrożone ryzykiem osteoporozy
i nowotworów, co w konsekwencji może wpłynąć na pogorszenia stanu
zdrowia całej ludności kraju. Wyniki badań tych samych autorów wykazały
niedostateczne spożycie białka, żelaza, tiaminy, ryboflawiny, witaminy
C oraz utrzymujący się nadmiar spożywania tłuszczów szczególnie pochodzenia
zwierzęcego.
Badania prowadzone w Zakładzie Higieny Akademii Medycznej w Krakowie,
rozpoczęte w roku 1998 w regionie Polski południowej, mające na celu
ocenę stanu zdrowia i odżywiania dzieci i młodzieży wykazały, że ok.
1/3 badanych uznana została za wymagającą opieki lekarskiej. Stwierdzono
m.in. nieodpowiedni skład poszczególnych składników w racjach pokarmowych,
zbyt wysoki udział tłuszczów przy jednoczesnym niedoborze składników
mineralnych w porównaniu do ilości zalecanych. Autorzy tych badań
podają, że utrzymujący się zaniżony poziom niektórych składników pokarmowych
poszczególnych grup wiekowych dzieci wymaga możliwie skutecznego działania,
zmierzającego do wzmożonej podaży tych składników. Stwierdzono także,
że duże wahania wartości energetycznej dobowych racji pokarmowych
powoduje u dzieci ryzyko niepełnego lub nadmiernego pokrycia potrzeb
energetycznych.
Na podstawie dostępnych wyników badań dzieci i młodzieży można stwierdzić,
że istniejąca sytuacja może być czynnikiem zwiększającym podatność
młodego pokolenia na choroby i odchylenia w stanie zdrowia powstające
na tle wadliwego żywienia. Istotną rolę w kształtowaniu stylu życia
i żywienia odgrywają media. Dla dziecka artykuły reklamowane w telewizji
są szczególnie atrakcyjne i pożądane, a zachowania aktorów godne naśladowania.
W dzieciństwie i okresie dojrzewania dokonuje się ważnych wyborów
dotyczących stylu życia i warunkujących zdrowie w wieku dojrzałym.
Ważne jest odpowiednie ukierunkowanie dzieci na zachowania prozdrowotne.
Szkoły są kluczowym miejscem promowania i ochrony zdrowia dzieci poprzez
propagowanie zdrowego żywienia oraz aktywności fizycznej.
Uzasadnienie wyboru odbiorców projektu - rodzice.
Ze względu na to, że jest to grupa żywieniowa zależna od osób dorosłych,
aby zrealizować cel projektu konieczne jest jego rozszerzenie na grupy
osób mające bezpośredni wpływ na sposób żywienia dzieci tj. rodziców,
opiekunów i osoby odpowiadające za żywienie zbiorowe w szkołach. To
rodzice, jako pierwsi kształtują zachowania żywieniowe dzieci. Wiedza
o racjonalnym żywieniu wśród dorosłej ludności w Polsce na ogół jest
fragmentaryczna.
Uzasadnienie wyboru odbiorców projektu - pracownicy stołówki
szkolnej.
Instytut Żywności i Żywienia na zlecenie Ministerstwa Zdrowia i Opieki
Społecznej przeprowadził na podstawie badań stacji sanitarno-epidemiologicznych
w Polsce analizę, która wykazała, że jakość żywienia realizowanego
w stołówkach szkolnych w Polsce jest wysoce niezadowalająca.
Stwierdzono, że w żywieniu zbiorowym dzieci w reprezentowanych grupach
szkół występuje szereg nieprawidłowości w sposobie żywienia. Dotyczy
to przede wszystkim zbyt małego spożycia mleka i przetworów mlecznych,
warzyw i owoców, ryb i przetworów zbożowych takich jak grube kasze,
pieczywo razowe. W nadmiarze spożywane tłuszcze, szczególnie zwierzęce
oraz cukier i słodycze. Stwierdzono także, że nieprawidłowości w zakresie
żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w placówkach oświatowo-wychowawczych
wynikają ze stosunkowo wysokich kosztów żywienia, niedofinansowania
szkół, jak również niskich kwalifikacji zawodowych personelu stołówek
szkolnych.
Wobec przytoczonych informacji o aktualnym niezadowalającym stanie
zdrowia dzieci, o znaczeniu posiłków spożywanych w czasie pobytu dzieci
w szkołach, o niedostatecznym organizowaniu posiłków szkolonych należy
zmobilizować wszelkie możliwości celem stworzenia stołówek szkolnych
prawidłowo zorganizowanych, przygotowujących pełnowartościowe posiłki.
Szczegółowy opis działań i ich formy:
-
Opracowanie autorskich kwestionariuszy ankiety
dostosowanych dla młodzieży 13-15 lat. Zostaną opracowane 2 kwestionariusze:
- ankieta badająca nawyki i zachowania żywieniowe oraz
- ankieta badająca poziom wiedzy żywieniowej.
Ankiety zostaną opracowane zgodnie z przyjętą metodyką badań w tej
dziedzinie i poddane walidacji polegającej na sprawdzeniu trafności
i rzetelności.
Termin realizacji tej części projektu: listopad, grudzień 2008.
-
Opracowanie programu szkolenia dla uczniów i
rodziców.
Opracowany zostanie projekt lekcji oraz prezentacja multimedialna
dla uczniów oraz rodziców. Termin realizacji tej części projektu:
grudzień 2008, styczeń 2009.
-
Opracowanie programu szkolenia i przewodnika
dla intendentów, kierowników kuchni pracujących w stołówkach szkolnych.
Program szkolenia będzie obejmował następujące treści:
- Składniki pokarmowe i ich rola w żywieniu dzieci.
- Zasady żywienia dzieci w wieku 13-15 lat
- Zasady planowania jadłospisów.
- Ocena wartości odżywczej zestawów obiadowych.
Czas szkolenia to 4 godziny, w tym 2 godziny teoretyczne i 2 praktyczne.
Przewodnik będzie zawierał zalecenia dotyczące norm żywienia i wyżywienia
dla młodzieży szkolnej, zasady układania jadłospisów.
Termin realizacji tej części projektu: grudzień 2008.
-
Przygotowanie i rozesłanie pism przewodnich
do szkół objętych programem, ustalenie terminów spotkań (grafik
spotkań) z uczniami.
Termin realizacji tej części projektu: styczeń, luty 2009.
-
Przygotowanie ulotek dla młodzieży Ulotki będą
zawierały zasady prawidłowego żywienia młodzieży.
Termin realizacji tej części projektu: luty 2009.
-
Przeprowadzenie badania ankietowego i szkolenia
dla uczniów gimnazjów.
Studenci działający w Studenckim Kole Naukowym działający w sekcji
edukatorskiej przeprowadzą:
- ankietę badająca nawyki i zachowania żywieniowe oraz poziom wiedzy
żywieniowej,
- szkolenie dla uczniów gimnazjum.
Szkolenie będzie się odbywało w grupach klasowych.
Termin realizacji tej części projektu: marzec-maj 2009.
-
Przeprowadzenie szkolenia dla rodziców uczniów.
Na spotkaniu z rodzicami, odbywającym się rutynowo w semestrze letnim
studenci przeprowadzą szkolenie dla rodziców dotyczące zasad żywienia
dzieci.
Termin realizacji tej części projektu: kwiecień lub wrzesień 2009.
-
Przeprowadzenie szkolenia dla intendentów i
kierowników kuchni stołówek szkolnych.
Osoby odpowiadające za stołówkę szkolną zostaną zaproszone na szkolenie,
które odbędzie się w budynki Uczelni. Prowadzącymi szkolenie będą
pracownicy Instytutu Dietetyki wraz ze studentami. Każdy uczestnik
otrzyma opracowany przewodnik zawierający zalecenia dotyczące norm
żywienia i wyżywienia dla młodzieży szkolnej, zasady układania jadłospisów
oraz zaświadczenie o ukończeniu szkolenia.
Termin realizacji tej części projektu: czerwiec 2009.
-
Przeprowadzenie powtórnego badania ankietowego
w miesiącu wrześniu i październiku 2009 roku celem sprawdzenia efektywności
podjętych działań przeprowadzona zostanie ponownie ankieta badająca
nawyki i zachowania żywieniowe oraz poziom wiedzy żywieniowej.
-
Analiza danych ankietowych. Bezpośrednio po
za zakończeniu pierwszej części badawczej ankiety zostaną poddane
analizie celem określenia stanu wyjściowego dotyczącego nawyków
żywieniowych i poziomu wiedzy żywieniowe uczniów. Po zakończeniu
części drugiej (powtórnego ankietowania) wyniki zostaną poddane
analizie statystycznej celem określenia wpływu edukacji żywieniowej
na zmianę nawyków żywieniowych.
Termin realizacji tej części projektu: pierwsza analiza czerwic-wrzesień
2009, druga analiza - październik 2009.
-
Prezentacja wyników badania ankietowego. Jako
wymierny udokumentowany efekt projektu badawczego zakłada się przygotowanie:
- raportu dla potrzeb władz powiatowych i gminnych,
- raportu dla dyrektorów szkół,
- prezentacji wyników na Festiwalu Nauki,
- publikacji w recenzowanym czasopiśmie z zakresu epidemiologii
żywienia.
Możliwość wykorzystania efektów projektu
lub zdobytych doświadczeń po zakończeniu realizacji projektu
SPODZIEWANE EFEKTY EDUKACYJNE I MOŻLIWOŚCI ICH WYKORZYSTANIA
Celem stawianym przed edukacją jest nabycie pewnej wiedzy i umiejętności.
W przypadku edukacji żywieniowej spodziewanym efektem jest:
-
podniesienie wiedzy z zakresu zasad racjonalnego
żywienia,
-
podniesienie wiedzy z zakresu znaczenia zbilansowanej
diety dla organizmu człowieka,
-
zmianę postaw i zachowań związanych z żywieniem,
-
podniesienie świadomości decyzji żywieniowych
na poziomie zakupu produktów żywnościowych,
nabycie umiejętności obliczania wskaźnika wagowo-wzrostowego.
Nabycie tej wiedzy i umiejętności będzie skutkowało zmianami dającymi
w przyszłości wymierne korzyści zdrowotne.
SPODZIEWANE EFEKTY BADAWCZE I MOŻLIWOŚCI ICH WYKORZYSTANIA
Prowadzenie badań dotyczących zdiagnozowania sytuacji żywieniowej
wśród młodzieży 13-15 lat pozwoli na opracowanie raportu stanu wyjściowego.
Badanie pozwoli na określenie aktualnego stanu wiedzy i zachowań tego
segmentu populacji Polski.
Jako wymierny udokumentowany efekt projektu badawczego zakłada się
przygotowanie:
-
raportu dla potrzeb władz powiatowych i gminnych,
dyrektorów szkół;
-
publikacji w recenzowanym czasopiśmie z zakresu
epidemiologii żywienia.
Wyniki uzyskane z działań badawczych pozwalają na kształtowanie
polityki prozdrowotnej poszczególnych gmin i powiatu Nyskiego.
Możliwość kontynuowania działań po zakończeniu projektu
Zdobyte doświadczenie w ramach projektu ŻYJ DZDROWO
- JEDZ KOLOROWO, ukierunkowanego na uczniów szkół gimnazjalnych w latach
2008 -2009 pozwoli w przyszłości na kontynuowanie edukacji żywieniowej.
Projekt może przejść w formę projektu długoterminowego i być powtarzany
co roku w klasach I gimnazjów. Docelowo programem edukacyjnym można objąć
uczniów szkół podstawowych i średnich.
|