SPRAWOZDANIE Z III FESTIWALU KÓŁ NAUKOWYCH PWSZ W NYSIE
Dnia 28.11.2019 r. w Regionalnym Centrum Transferu Wiedzy i Technologii Innowacyjnych PWSZ w Nysie odbył się III Festiwal Kół Naukowych PWSZ w Nysie. W wydarzeniu brały udział koła naukowe działające na naszej Uczelni oraz gościnnie wystąpiły dwa koła naukowe ze szkół średnich z Nysy oraz Dzierżoniowa. Od godziny 9:00 do 11:00 miało miejsce oficjalne zaprezentowanie działalności oraz funkcjonowania poszczególnych Kół Naukowych. Nasze Koło Naukowe Set Point Diet przedstawiło filmik ukazujący krótkie podsumowanie zeszłorocznych działań oraz prezentację multimedialną zachęcającą do dołączenia do nas.
Po godzinie 11:00 studenci oraz uczniowie szkół średnich mieli możliwość zadawania pytań przedstawicielom poszczególnych kół naukowych dotyczących ich działalności oraz skorzystania z dostępnych atrakcji. W tym roku oprócz badania składu ciała z wykorzystaniem analizatora zorganizowaliśmy konkurs polegający na odgadnięciu składników upieczonych “fit” ciast. Nagrodą była indywidualnie skomponowana dieta przez członków koła.
Stoisko dietetyki cieszyło się bardzo dużym zainteresowaniem. Pozytywnym zakończeniem całego festiwalu było przyznanie drugiego miejsca za całokształt dla naszego Koła Naukowego Set Point Diet.
Małgorzata Koza, Sandra Wojtasik
RACJONALNE ŻYWIENIE A RZECZYWISTOŚĆ
W dniu 08.04.2019r. dr Beata Całyniuk uczestniczyła w Konferencji zorganizowanej przez Krajową Federację Hodowców Drobiu i Producentów Jaj. Konferencja odbyła się w malowniczej scenerii Gór Opawskich w Głuchołazach.
Gośćmi Konferencji byli nauczyciele z woj. opolskiego. Pani dr prowadziła wykład i warsztaty: Racjonalne żywienie a rzeczywistość; prezentowała również wyniki badań własnych dotyczących preferencji i częstotliwości spożycia mięsa przez osoby dorosłe.
Dr Beata Całyniuk
Uczestnictwo w Festiwalu Kół Naukowych
29 listopada 2018r odbył się Festiwal Kół Naukowych. Jako członkowie koła "SET POINT DIET" przygotowaliśmy krótką prezentację dotyczącą naszej działalności.
Spotkanie było również okazja do zaprezentowania nowego, przenośnego analizatora składu ciała. W ramach prezentacji urządzenia, które skanuje ciało metodą bioimpedancji elektrycznej uczestnicy mogli skorzystać z badania i profesjonalnego omówienia wyników.
Odwiedzający nasze stanowisko mogli dodatkowo dowiedzieć się paru przydatnych informacji dotyczących wartości odżywczych chleba. Członkowie koła przybliży uczestnikom temat, omawiając z jakich składników powinien składać się dobry chleb, oraz z jakimi niepożądanymi dodatkami w chlebie można się spotkać i jak ich unikać.
ZDOBYWAMY DODATKOWE UMIEJĘTNOŚCI
W dniu 23 maja 2018r. studenci kierunku dietetyka uczestniczyli w wykładzie otwartym: Praca z pacjentem otyłym z wykorzystaniem technik psychodietetyki. Wykład poprowadziła dietetyk kliniczny, psychodietetyk dr n. o zdrowiu Patrycja Kłósek.
W pierwszej części Pani doktor przedstawiła techniki psychomotywacji, a następnie zaprezentowała jak sama pracuje z pacjentami podejmującymi w gabinecie kurację odchudzającą.
Wykład zakończył się licznymi pytaniami zadawanymi przez przybyłych studentów.
Opiekun koła: dr Beata Całyniuk
Wykład otwarty w Instytucie Nauk o Zdrowiu
W dniu 15 stycznia 2018r. Instytut Nauk o Zdrowiu, na zaproszenie Koła Naukowego SET POINT DIET, gościł specjalistę medycznego firmy NUTRICIA Panią mgr Annę Kuca. Pani magister zaprezentowała wykład: Żywienie jako nieodłączny element żywienia, był on skierowany dla studentów kierunku dietetyka.
Wykład składał się z dwóch części. Część pierwsza obejmowała zagadnienia związane z niedożywieniem szpitalnym, zaprezentowano studium przypadku oraz sposób planowania żywienia w stanach niedożywienia.
W części drugiej prelegentka zaprezentowała asortyment produktów firmy NUTRICIA ze wskazaniem specyfiki składu i wskazań zastosowania.
Wykład był uzupełnieniem wiedzy i umiejętności zdobywanych przez studentów w czasie studiów na kierunku dietetyka.
Warsztaty z przyrządzania potraw dietetycznych dla dzieci i rodziców
16 grudnia 2017 roku w pracowni dietetycznej Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Nysie odbyły się warsztaty z przyrządzania potraw oraz deserów dietetycznych. Uczestnikami warsztatów byli rodzice oraz dzieci, które zakwalifikowały się do II etapu projektu ?Subregion środkowy wysportowany i zdrowy? realizowanego przez poradnię diabetologiczną ?Diabetica?. Reprezentantki naszego koła pod opieką wykwalifikowanych dietetyków pomagały rodzinom w przyrządzaniu potraw, a także udzielały wskazówek dotyczących przygotowania posiłków oraz organizacji pracy w kuchni.
Konferencja ?Żywność, Żywienie i Choroby?
W dniu 25.11.2017r odbyła się kolejna edycja Konferencji Żywienie Zdrowie i Choroby organizowana przez Dolnośląski Oddział Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Zakład Dietetyki Katedry Gastroenterologii i Hepatologii UMW, Instytut Nauk o Zdrowiu PWSZ w Nysie. Przewodniczącą Konferencji była dr hab. Elżbieta Poniewierka, prof. PWSZ w Nysie. Studentki Koła miały możliwość uczestniczyć w sesjach.
Festiwal "Bieguny Kultury" w Nowej Rudzie
PWSZ w Nysie była współorganizatorem Noworudzkich "Biegunów Kultury" - festiwalu nawiązującego do tradycji "Festiwalu Studentów Szkół Artystycznych" z lat 70. XX wieku. Festiwal trwał od 30 czerwca do 9 lipca 2017 r. Studenci Koła Naukowego uczestniczyli, przygotowali warsztaty i prowadzili analizę składu ciała uczestników.
Ogólnopolska Konferencja Naukowo-Szkoleniowa "Problem nadwagi i otyłości w Polsce"
Nadwaga i otyłość stają się coraz większym problemem epidemiologicznym również w Polsce, który dotyczy nie tylko osób dorosłych, ale także dzieci i młodzieży. Dlatego też Instytut Nauk o Zdrowiu przy PWSZ w Nysie wychodząc naprzeciw temu problemowi zorganizował 26 maja 2017 roku Ogólnopolską Konferencję Naukowo-Szkoleniową, której tematem przewodnim był problem nadwagi i otyłości w Polsce. Głównym celem konferencji było podniesienie świadomości słuchaczy w zakresie przyczyn powstawania otyłości, wskazanie kierunków profilaktyki i leczenia tego schorzenia oraz skali jakiej ona dotyczy. W trakcie sesji naukowych studenci nie tylko biernie ale również czynnie uczestniczyli prezentując swoje wyniki badań.
Dni Otwarte w Pracowni Antropometrycznej
W dniach 20 oraz 27 marca 2017r. w Instytucie Nauk o Zdrowiu odbyły się Dni Otwarte w Pracowni Antropometrycznej. Studenci ze Studenckiego Koła Naukowego "SET POINT DIET" przeprowadzili bezpłatną analizę składu ciała metodą bioimpendancji elektrycznej. Akcja cieszyła się dużym zainteresowaniem, z badania skorzystało 170 osób. Z każdym pacjentem studenci przeprowadzili szczegółową analizę składu ciała oraz udzielili porady dietetycznej w sytuacji gdy pacjent wymagał zmiany stylu życia i diety.
Szkolenie ?Podstawy dietetyki sportowej?
Dnia 25 lutego 2017 roku nasze koło naukowe wzięło udział w szkoleniu zorganizowanym przez Premium Sport Academy - ?Sport Nutrition Basic? dotyczące podstaw dietetyki sportowej. Podczas szkolenia omawiane były takie tematy jak: rola makroskładników w diecie sportowca, ustalenie zapotrzebowania energetycznego, wspomaganie wysiłku fizycznego przez układ hormonalny, żywienie około treningowe czy suplementacja osób aktywnych fizycznie. Kurs przeprowadził specjalista ds. żywienia ? pan Radosław Podruczny.
Młoda Farmacja - konferencja we Wrocławiu
Dnia 07.12.2013 roku we Wrocławiu odbyła się Ogólnopolska
Konferencja Naukowa: "Fałszowanie leków - mit czy rzeczywistość?",
w której czynny udział wzięły studentki III roku dietetyki.
Konferencja miała na celu wprowadzić uczestników w problem
fałszowania leków, który rozwija się bardzo intensywnie, przy tym stanowiąc
zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia ludzi, którzy niejednokrotnie dokonują
zakupu lekarstw z niepewnych źródeł, np. przez internet, czy też na targach,
gdzie są też o wiele tańsze niż w aptece.
Jak się okazuje, fałszerze robią wszystko, aby stworzyć doskonałe
kopie leków, często właśnie tych niezbędnych w leczeniu chorób przewlekłych.
Jednak, jak zaobserwowaliśmy podczas prezentacji, lekarstwa fałszywe od prawdziwych
prawie zawsze różnią się kolorem, a także szlifem na tabletce, który przy zafałszowanym
leku jest wyraźniejszy.
Uczestnicy konferencji przedstawiali także sposoby wykrywania
leków zafałszowanych, a także rozważano nad doskonałą metodą zabezpieczenia
oryginalnego leku, która nie dopuściłaby do jego sfałszowania. Mowa tu była
przede wszystkim o specjalnych kodach, oznakowaniach i zabezpieczeniach, które
byłyby w stanie całkowicie wykluczyć ryzyko prób zafałszowania.
Studentki III roku dietetyki zostały zaproszone na konferencję,
aby przedstawić podczas sesji studenckich problem fałszowania żywności. Prezentacja
nosiła nazwę: "Ile masła w maśle? Czy pomysłowość producentów żywności
rzeczywiście nie zna granic?"
Myślą przewodnią wystąpienia były słowa Hipokratesa: "Niech
Twoje pożywienie będzie dla Ciebie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem",
chcąc podkreślić fakt, że dietetycy uważają pożywienie za najdoskonalsze lekarstwo.
Jednak, aby pożywienie służyło za lekarstwo, musi mieć odpowiednią jakość. Dlatego
w wystąpieniu zwrócono uwagę na to w jaki sposób producenci żywności dopuszczają
się zafałszowań i wskazówki odnośnie do wyboru produktów z pożądanymi właściwościami.
Studentki III roku dietetyki
IX Studencka Jesień Gastrologiczna
W dniu 7 grudnia 2013 roku odbyła się konferencja zorganizowana przez
Studenckie Towarzystwo Naukowe Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu.
Konferencje rozpoczął dr Jakub Tranka wykładem na temat : "Błędy medyczne"
udzielił kilku cennych porad jakie czynności powinien podjać lekarz w momencie
wystawienia nieuzasadnionych prawnie spekulacji dot. jego pracy i do kogo mógłby
się zwrócić o pomoc.
Następnie studenci zaprezentowali swoje autorskie prace. Tematy prac miały
szeroki zakres problematyczny, od "Ocena stanu odżywienia pacjentów hospitalizowanych
na Oddziale Gastroenterologii i Hepatologii UM przy użyciu kwestionariusza NRS
2002" przez " Nieswoiste zapalenia jelit- analiza czynników wpływających na
czas trwania diagnozy " do '' Zaburzenia psychiczne u pacjentów z chorobą Leśniewskiego
-Crohna i wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego"
Na tegorocznej konferencji dodatkowo zostali poproszeni o przedstawienie swoich
prac studenci z zagranicy za sprawą opiekuna koła pani Katarzyny Neubauer.
Po każdej z przestawionych prac odbyła się interesująca dyskusja , która pozostawiała
nas z przeświadczeniem ,o tym jak dużo jest jeszcze dylematów wartych podjęcia
głębszego rozważania nad sposobem rozwiązywania ewentualnych pojawiających się
błędów na naszej przyszłej zawodowej drodze.
Na koniec odbyły się obrady szanownego jury nad przydzieleniem nagród najlepszym
autorom prac.
Elżbieta Podgórska
III rok Dietetyki PWSZ w Nysie
"Juice plus+ ? konferencja we Wrocławiu"
Dnia 19 października 2013 roku we Wrocławiu odbyła się konferencja
pt. "Właściwe odżywianie w świetle badań naukowych". W tym
spotkaniu wzięły udział studentki III roku Dietetyki, mając na względzie
ciągłe poszukiwanie nowych informacji na temat żywienia.
Tematem konferencji, jak się okazało nie było "właściwe odżywianie",
lecz suplementacja codziennej diety produktem Juice plus+, który jest,
jak zapewniał producent, wszechstronny w swoim działaniu. Jak się
dowiedziałyśmy "Juice plus+ jest produkowany z naturalnych surowców
i stanowi koncentrat z 27 gatunków owoców, warzyw i owoców jagodowych.
Producent zapewnia także, że jest to najdokładniej naukowo przebadany
preparat uzupełniający dietę. Jego dzienna suplementacja w ilości
6 kapsułek zastępuje dzienne zapotrzebowanie na owoce i warzywa, a
ponadto zapobiega chorobom serca i naczyń krwionośnych, cukrzycy,
otyłości, chroni układ immunologiczny, wpływa na zdrowienie z reumatyzmu,
stwardnienia rozsianego, osteoporozy i z problemów jelitowych. Zwiększa
kondycję sportowców, dostarcza optymalną dawkę witamin dla kobiet
w ciąży, chroni oczy, a także poprawia koncentrację u dzieci, odmładza
i opóźnia procesy starzenia." Jednym słowem jest to antidotum
na każde schorzenie.
Jako przyszłe dietetyczki nie uważamy, że łatwiej będzie zjadać 6
kapsułek dziennie, aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na witaminy
i minerały niż troszczyć się o to, aby spożywać 5 porcji dziennie
w postaci warzyw i owoców. Producenci takich suplementów naciskają
na potencjalnych klientów, że szybkie tempo życia nie pozwala na to,
aby dbać o przygotowywanie wartościowych posiłków. Dało nam to dużo
do myślenia i mimo że głównym celem konferencji było przedstawienie
produktu Juice plus+ w samych superlatywach, to nadal najważniejsze
jest to, że mogłyśmy się przekonać w jakim kierunku podąża pojęcie
"zdrowego odżywiania".
Studentki III Roku Dietetyki
III Ogólnopolska Konferencja Studentów Kosmetologii
i Dietetyki
W dniu 29 maja 2013 roku w siedzibie Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach, odbyła się III Ogólnopolska Konferencja Studentów Kosmetologii i Dietetyki, w której wzięli udział studenci Dietetyki Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Nysie.
Konferencja miała na celu upowszechnienie wiedzy z zakresu kosmetologii, dietetyki oraz nauk pokrewnych, wymianę doświadczeń w tym zakresie pomiędzy studentami uczelni z całej Polski, a także integrację środowiska studentów oraz rozwijanie wśród studentów umiejętności prezentacji własnych poglądów i prowadzenia dyskusji.
Na konferencji została zaprezentowana praca: "Preferencje żywieniowe dzieci w wieku 4-6 lat - badanie wstępne", przygotowana w ramach działalności koła naukowego SET POINT DIET przez Marię Fleszar, Agnieszkę Rusiecką, Barbarę Szlachtę i Katarzynę Świątaszczyk pod nadzorem naukowym dr n. med. Beaty Całyniuk.
Podczas konferencji wygłoszono 35 prac studenckich, z których najlepsze wyróżniono. Praca przygotowana przez studentki PWSZ w Nysie znalazła się wśród wyróżnionych i zostanie opublikowana w specjalistycznym magazynie medycznym "Dermatologia Estetyczna".
Gratulujemy!
Barbara Szlachta - studentka II roku dietetyki
II edycja Akademii Onkologii
W dniu 20.04.2013 r. w Warszawie odbyła się II edycja
Akademii Onkologii pod kierownictwem Naukowym prof. Andrzeja Szawłowskiego.
Organizatorami byli: Centralny Szpital Kliniczny MSWiA oraz Wydawnictwo Lekarskie
PZWL. Tematem konferencji były nowotwory górnego odcinka układu pokarmowego.
Zakres tematyczny obejmował m.in.: problemy przy leczeniu nowotworów, powstające
na styku chirurgii, onkologii oraz gastroenterologii. Do czynnego udziału w
konferencji zaproszeni zostali wybitni polscy onkolodzy: chirurdzy zajmujący
się leczeniem nowotworów górnego odcinka układu pokarmowego, radioterapeuci,
onkolodzy kliniczni, a także lekarze zajmujący się diagnostyką i leczeniem tych
nowotworów.
Podczas sesji praktycznych, uznani eksperci omówili wyzwania chirurgiczne w
leczeniu raka przełyku, żołądka, wątroby oraz trzustki. Szczególny nacisk położyli
również na przypadki, stanowiące istotny problem w ich codziennej praktyce,
w tym celowane terapie w leczeniu nowotworów oraz wykorzystanie radioterapii
w leczeniu górnego odcinka układu pokarmowego.
Organizatorzy konferencji wykazali się olbrzymią znajomością tematu, który
bardzo rzadko bywa tak kompleksowo omawiany. Należy mieć nadzieję, że Wydawnictwo
Lekarskie PZWL będzie kontynuowała tak znakomite i trudne do przecenienia spotkania.
opracowały: Fleszar Maria, Katarzyna Świątaszczyk
studentki II roku dietetyki
I Międzyuczelniana Konferencja Studenckich
Kół Naukowych
W dniu 06.05.2013 r. w Państwowej Medycznej Wyższej
Szkole Zawodowej w Opolu, odbyła się I Międzyuczelniana Konferencja Studenckich
Kół Naukowych.
Spotkanie to, było bardzo ciekawym doświadczeniem ze względu
na różnorodność tematyki: począwszy od medycyny, biologii, kosmetologii po pedagogikę.
Naszą Uczelnię i Studenckie Koło Naukowe SET
POINT DIET przy Instytucie Dietetyki reprezentowała
Katarzyna Świątaszczyk, która przedstawiała wyniki badań: "Ocena
jakościowa jadłospisów dekadowych realizowanych w Domu Pomocy Społecznej".
Podczas konferencji zostało wygłoszone 39 prac studenckich
z czego wybrano najlepsze. Cieszy fakt, że nasza reprezentantka Katarzyna Świątaszczyk
i prezentowana praca została wysoko oceniona przez jury i nagrodzona I miejscem.
Prace wyróżnione na konferencji zostaną opublikowane w
czasopiśmie naukowo-dydaktycznym "Puls Uczelni".
Gratulacje !!!
dr n. med. Beata Całyniuk
Instytut Dietetyki
Członkowie naszego koła biorą czynny udział w Konferencjach
Naukowych
III Ogólnopolska Konferencja
Dietetyki Congressus Dietetica
W dniach 5 i 6 kwietnia 2013 roku odbyła się "III Ogólnopolska
Konferencja Dietetyki - Congressus Dietetica" w Łodzi w siedzibie
Centrum Dydaktyki Łódzkiego Uniwersytetu Medycznego. W konferencji
wzięli także udział studenci Instytutu Dietetyki PWSZ w Nysie.
Spotkania konferencyjne były podzielone na dwie części.
Pierwsza dotyczyła alergii pokarmowych. Poruszono ważny aspekt coraz częstszego
występowania alergii pokarmowych, przede wszystkim u dzieci. Jak dowiedziono,
występowanie alergii warunkują czynniki takie jak: obszar zamieszkania (miasta
posiadają większy wskaźnik zachorowalności), zanieczyszczenie środowiska, wysoko
przetworzona żywność, a także czynniki genetyczne. Rozważania te miały na celu
określić jaki jest najlepszy sposób leczenia żywieniowego alergii i wywnioskowano,
że na chwilę obecną najbardziej skuteczną metodą jest eliminacja produktów spożywczych
wywołujących dane reakcje. W Polsce alergie są głównie wywoływane przez orzechy
ziemne, owoce cytrusowe, białko jaja kurzego, białko mleka krowiego.
W tym zagadnieniu przedstawiono także problem żywienia niemowląt,
u których występuje alergia na białko mleka krowiego, w związku z czym nie mogą
one przyjmować tradycyjnego mleka modyfikowanego. Istnieje jednak możliwość
zastępczego stosowania hydrolizatów białkowych.
Druga część konferencji obejmowała problematykę żywienia i
suplementacji w sporcie, która cieszy się ostatnimi czasy dużym zainteresowaniem.
Budzi ona też wiele pytań odnoście do najwłaściwszego żywienia sportowców, które
miałoby się stać kluczem w osiąganiu najwyższych wyników. Tutaj także ważnym
punktem był temat nawodnienia podczas wysiłku oraz badania dotyczące efektywności
samej suplementacji, jak i tego, czy jest ona konieczna.
Szeroki zakres wątków i obecność specjalistów sprawiły, że
konferencja była udanym przedsięwzięciem, dzięki któremu obecni na niej goście
mogli poszerzyć swoją wiedzę tematykę związaną głównie z żywieniem w alergii
i sporcie.
Barbara Szlachta
uczestniczka konferencji
III KONFERENCJA "ŻYWIENIE - ZDROWIE I CHOROBY"
Dnia 24 listopada 2012 r. członkowie naszego Kola Naukowego Instytutu
Dietetyki uczestniczyli w III Konferencji "Żywienie - Zdrowie
i Choroby" organizowanej przez dr hab. n med. Elżbietę Poniewierkę
prof. nadzw. we Wrocławskim Centrum Kongresowym. Tematyka wykładów
skupiała się głównie wokół zdrowego odżywiania dzieci i młodzieży.
Poruszone zostały problemy związane z dziedziczeniem, dzialaniem hormonów
i karcinogenezą w odniesieniu do żywienia człowieka.
Na konferencji swoją wiedzę przedłożyli wykładowcy z naszej Państwowej
Wyższej Szkoły Zawodowej w Nysie, a także goście z Uniwersytetu Jagiellońskiego,
Instytutu - Żywności i Żywienia, Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu
oraz Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Studenci z uwagą wysłuchali wielu ciekawych wykładów, począwszy od
tematów związanych z odżywianiem kobiet ciężarnych mającym niebagatelny
wpływ na prawidłowy rozwój płodu i noworodków, aż po działanie zielonej
herbaty na układ pokarmowy. Ponadto każdy z uczestników otrzymał materiały
informujące o produktach Nutricia, a także miał możliwość zapoznania
się z ofertami firm zajmujących się żywnością.
Konferencja zakończyła się rozstrzygnięciem konkursu na najlepszą
pracę licencjacką i magisterską z zakresu dietetyki. Prace były oceniane
przez specjalnie powołany Komitet Naukowy. Starsi studenci ze szczególnym
zainteresowaniem śledzili materiały omawiane przez finalistów, ze
względu na możliwość podpatrzenia i skorzystania w przyszłości z doświadczeń
zaprezentowanych w najlepszych pracach.
Agata Ficek
"ŚWIATOWY DZIEŃ RZUCANIA PALENIA TYTONIU"
Zarówno w Polsce jak i na całym świecie problem palenia tytoniu występuje
na ogromną skalę. Dane statystyczne są alarmujące, każdego roku na
świecie, w skutek palenia tytoniu przedwcześnie umiera ok. 3,5 miliona
osób.
Studenci III roku z koła naukowego zorganizowali w dn. 19.11.2012r.
akcję, której celem było zachęcenie osób palących do rzucenia nałogu.
Nasze działanie polegało na uświadomieniu palaczy poprzez ankiety
szkodliwości wyrobów tytoniowych, rozdawaliśmy różnego rodzaju ulotki
informujące m. in. o skutkach palenia tytoniu czy też jak rzucić palenie
i kto może im w tym pomóc.
Wiele palących osób wzięło udział w naszej kampanii promującej zdrowy
styl życia, mamy nadzieję, że zdołaliśmy uchronić chociaż jeden organizm
od destrukcyjnej działalności palenia tytoniu.
Agata Ficek
"PSYCHODIETETYKA - INNOWACYJNE PODEJŚCIE
W LECZENIU NADWAGI I OTYŁOŚCI"
Studenci
II roku Dietetyki mieli przyjemność uczestniczyć w szkoleniu organizowanym
przez Instytut Psychodietetyki, które odbyło się w dniach 23-25 października
2012 roku we Wrocławiu. Szkolenie prowadziła Pani mgr Anna Januszewicz
- psycholog, doktorantka Szkoły Wyższej Psychologii Społecznej w Warszawie
oraz kierownik studiów podyplomowych z psychodietetyki w SWPS we Wrocławiu.
Spotkania składały się z wykładu bazującego nie tylko na teorii
ale i na licznych przykładach z praktyki osoby prowadzącej. Do każdego
tematu przygotowane były ćwiczenia, które pozwalały nam na przećwiczenie
nabytych umiejętności. Zapoznaliśmy się z psychologicznymi metodami
wspomagania procesu odchudzania możliwymi do zastosowania przez specjalistów
bez wykształcenia psychologicznego pracujących z pacjentami odchudzającymi
się. Dowiedzieliśmy się także w jaki sposób postępować z pacjentem
niezmotywowanym, jak przygotowywać pacjentów do zmiany nawyków, jak
wspierać ich w procesie odchudzania oraz w razie problemów z przestrzeganiem
diety.
Nawet najlepiej zaplanowane jadłospisy i najrzetelniej
przekazana wiedza z zakresu odżywiania i aktywności fizycznej nie
wystarczą, by zmienić nawyki pacjenta.
Agata Ficek
XV Wrocławska Wiosna Gastroenterologiczna
- 15 kwietnia 2011 r.
Dnia 15 kwietnia 2011 r. studenci II i III roku Instytutu Dietetyki
uczestniczyli w XV Wrocławskiej Wiośnie Gastroenterologicznej. Głównymi
tematami konferencji naukowej były choroby dróg żółciowych i trzustki,
zespoły złego wchłaniania i nieswoiste zapalenia jelit oraz choroby
genetycznie uwarunkowane. Studenci z uwagą wysłuchali wielu ciekawych
wykładów m. in. o aspektach psychiatrycznych i psychologicznych w
klinice zaburzeń czynnościowych przewodu pokarmowego. Ponadto każdy
z uczestników konferencji otrzymał materiały naukowe, a także miał
możliwość zapoznania się z ofertami firm.
Warszawskie Dni Nauki o Żywieniu Człowieka
Studentki III roku Dietetyki : Paulina Gut oraz Anna Zielińska uczestniczyły
w Ogólnopolskiej Konferencji III-ch Warszawskich Dni Nauki o Żywieniu
Człowieka, która odbyła się w dniach 15-16.04.2011 w Centrum Dydaktycznym
Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Kongres ten był zorganizowany
przez Zakład Żywienia Człowieka oraz Studenckie Koło Naukowe Dietetyków
Wydziału Nauki o Zdrowiu, pod honorowym patronatem JM Rektora WUM
- prof. Dr hab. Marka Krawczyka.
Sympozjum było podzielone na dwie części: