Sekcja edukacyjna Studenckiego Koła Naukowego PWSZ w Nysie SET POINT DIET
Podejmowane działania w roku 2017
EDUKACJA ŻYWIENIOWA W ZESPOLE SZKOLNO-PRZEDSZKOLNY W GRĄDACH
FESTIWAL "BIEGUNY KULTURY"
Uczestnictwo w Festiwalu "Bieguny Kultury" w Nowej Rudzie. Studenci Koła Naukowego przygotowali warsztaty i prowadzili analizę składu ciała uczestników.
ANALIZA SKŁADU CIAŁA MIESZKAŃCÓW NYSY
W dniach 20 i 27 marca 2017r. w ramach dni otwartych pracowni wykonywano badania składu ciała i interpretowano wyniki przebadano 170 osób. Działanie miało na celu promocję kierunku ale również dało możliwość studentom doskonalenie warsztatu zawodowego.
Podejmowane działania w roku 2016
EDUKACJA ŻYWIENIOWA W SZKOŁACH GIMNAZJALNYCH, PODSTAWOWYCH I PRZEDSZKOLACH
Studenci działający w Kole w sekcji edukacyjnej realizowali zadania podstawowe Koła jakim jest edukacja żywieniowa. Przeprowadzono wykłady i warsztaty z tematyki racjonalnego żywienia w następujących szkołach w regionie:
- Zespół Szkolno Przedszkolny w Ścinawie Małej;
- Zespól Szkolno Przedszkolny w Rudziczce;
- LO w Lądku Zdroju;
- Przedszkole nr 12 w Nysie prelekcja dla rodziców.
WARSZTATY Z CARVINGU
Kontynuowano cykl pokazów carvingu połączonych z warsztatami. Warsztaty prowadził student Piotr Zając dla przyszłych hotelarzy nyskiego Ekonomika.
XII FESTIWAL NAUKI
Studenci działający w Kole czynnie uczestniczyli w Festiwalu, prowadzili warsztaty. Warsztaty obejmowały ocenę składu ciała.
WYKŁADY W UNIWERSYTYECIE III WIUKU W GŁUCHOŁAZACH
Odbyły się 2 wykłady prowadzone przez studentkę Koła: zasady postępowania dietetycznego przy nadciśnieniu tętniczym.
UCZESTNICTWO W ŚWIATOWYM DZNIU ZDROWIA W LĄDKU ZDRÓJ
Studenci czynnie uczestniczyli w Dniu Zdrowia prezentując wykład: racjonalne żywienie młodzieży licealnej oraz diety wspomagającej pamięć i koncentrację 07.04 2016r.
Podejmowane działania w roku 2015
EDUKACJA ŻYWIENIOWA W SZKOŁACH GIMNAZJALNYCH, PODSTAWOWYCH I PRZEDSZKOLACH
Studenci działający w Kole w sekcji edukacyjnej realizowali zadania podstawowe Koła jakim jest edukacja żywieniowa. Przeprowadzono wykłady i warsztaty z tematyki racjonalnego żywienia w następujących szkołach w regionie:
- Zespół Szkolno Przedszkolny w Kłodzku;
- Gimnazjum nr 1 w Pródniku;
- Gimnazjum nr 2 w Głuchołazach;
- Gimnazjum w Łambinowicach.
POKAZY CARVINGU I WARSZTATY
Kontynuowano cykl pokazów carvingu połączonych z warsztatami. Pokazy prowadziła student Piotr Zając w następujących placówkach: gimnazjum w Głuchołazach i Pródniku, Uniwersytet III Wieku, Zespół Szkolno Przedszkolny nr 1 w Kłodzku. Uczestnikom warsztatów wręczano certyfikaty, których wzór opracowali studenci.
XI FESTIWAL NAUKI
Studenci działający w Kole czynnie uczestniczyli w Festiwalu, prowadzili warsztaty. Warsztaty obejmowały ocenę stanu odżywienia na podstawie badań antropometrycznych oraz analizę składu ciała.
UDZIAŁ W DNIACH MEDYCZNYCH W INSTYTUCIE DIETETYKI
Studenci przygotowali prezentację oraz przeprowadzali badania składu ciała wśród przybyłych uczniów nyskich szkół ponadgimnazjalnych.
UCZESTNICTWO W DNIU ZDROWIA I BEZPIECZEŃSTWA
Studentki udzielały indywidualnych porad żywieniowych wszystkim zainteresowanym osobom, oraz przedstawiono pokaz sztuki carvingu.
UCZESTNICTWO W OPOLSKIM FESTIWALU NAUKI
Studenci uczestniczyli w Pikniku Naukowym w Opolu, w ramach XIII Opolskiego Festiwalu Nauki. Udzielano porad dietetycznych.
UCZESTNICTWO W TARGACH OPOLAGRA
Na zaproszenie Krajowej Federacji Hodowców Drobiu i Producentów Jaj opiekun Koła wraz ze studentami uczestniczyli w prestiżowych Targach OPOLAGRA (dwa dni 13-14.06). Udzielano porad dietetycznych oraz oceny składu ciała chętnym uczestnikom. Jednocześnie prezentowała ofertę edukacyjną naszej Uczelni.
Dzień Zdrowia i Bezpieczeństwa
Dnia 14 kwietnia 2015r. odbył się Dzień Zdrowia i Bezpieczeństwa zorganizowany przez Samorząd Studencki w Nysie. Koło naukowe działające przy Dietetyce również przyłączyło się do akcji i promowało zdrowie oraz aktywny tryb życia. [ czytaj więcej ]
Zdrowe odżywianie gimnazjalistów
Dnia 14.04.2015r. studentka koła naukowego Set Point Diet, działającego
przy Instytucie Dietetyki PWSZ Nysie, Aneta Knysak przeprowadziła
prelekcję w Gimnazjum nr 2 w Głuchołazach. Tematem przewodnim było
zdrowe odżywianie gimnazjalistów, omówione zostały podstawy racjonalnego
odżywiania. [ czytaj
więcej ]
V edycja Ogólnopolska Konferencja Dietetyki
W dniach 10-11 kwietnia 2015r. odbyła się V edycja Ogólnopolska
Konferencja Dietetyki organizowana przez Polskie Stowarzyszenie
Dietetyków w Łodzi. W tym roku w konferencji wzięło udział prawie
tysiąc osób, w tym również studentki Dietetyki PWSZ w Nysie. [ czytaj
więcej ]
Edukacja żywieniowa młodzieży gimnazjalnej
Dnia 08.04.2015r. w Gimnazjum nr 1 w Prudniku odbyła się prelekcja
przeprowadzona przez studentów dietetyki: Katarzynę Smoczyńską,
Klaudię Stosiek i Piotra Zająca. Tematyką wykładu było racjonalne
żywienie młodzieży w aspekcie choroby nowotworowej oraz zaburzeń
odżywiania. Gimnazjaliści po tych prezentacjach ochoczo obliczali
swoje BMI i oceniali swój stan odżywienia. [ czytaj
więcej ]
Instytut Dietetyki w Zespole Przedszkolno-Żłobkowym
Nr 1 w Kłodzku
5 lutego p. Piotr Zając odwiedził dzieci z Zespołu Przedszkolno-Żłobkowego
Nr1 w Kłodzku,... [
czytaj
więcej ]
Warsztaty dla słuchaczy Uniwersytetu III wieku w Nysie
Pan Piotr Zając - student dietetyki PWSZ w Nysie, przeprowadził
warsztaty połączone z krótkim... [ czytaj
więcej ]
Poniedziałek z Carvingiem
W poniedziałek 1 grudnia w Zespole Szkół Rolniczych w Prudniku gościł
uczestnik Carvingowych Mistrzostw Polski Juniorów 2013 Piotr Zając...
[ czytaj
więcej ]
Pokaz Carvingu dla ziębickich przedszkolaków
3 listopada p. Piotr Zając - student II roku dietetyki, odwiedził
punkt przedszkolny przy Szkole Podstawowej Nr 2 w Ziębicach,...
[ czytaj
więcej ]
Instytut Dietetyki współpracuje z ZSE w Nysie w realizacji
"Tygodnia Carvingu w Ekonomiku" 25-28 listopad 2014 r
W ramach corocznych warsztatów "W życiu ważna
jest pasja", przez cały tydzień w Zespole Szkół Ekonomicznych
w Nysie odbywały się warsztaty carvingu dla sześciu klas hotelarskich,
zatytułowane: "Odrobinka fantazji na twoim stole". Pomysłodawcą
warsztatów była Pani B. Maroszek, a prowadzącym- student Instytutu
Dietetyki, pan Piotr Zając. Uczniowie pod okiem naszego Mistrza Carvingu
tworzyli "cudeńka" z warzyw i owoców, jednym wychodziło
lepiej innym gorzej. Po zakończeniu warsztatów każdy z uczniów otrzymał
certyfikat.
galeria zdjęć >>
Prelekcja w Przedszkolu nr 12 w Nysie
W dniu 26.11.2014r w Przedszkolu nr 12 odbyła się po raz kolejny
prelekcja dla rodziców. Tym razem skupiono się na kształtowaniu prawidłowych
nawyków żywieniowych u dzieci. Dzięki prelekcji rodzice uświadomili sobie jak
ważne jest kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych od najmłodszych lat
oraz jaka jest ich rola w tym procesie. Podczas prelekcji, studentki dietetyki
zwróciły szczególną uwagę na kształtowanie nawyku jedzenia śniadań. Omówiły
10 zasad racjonalnego żywienia oraz przedstawiły korzyści jakie płyną z codziennej
aktywności fizycznej dzieci. Obaliły również fakt, że posiłek poza domem niekoniecznie
musi być zły pod warunkiem, że dbamy o jego jakość. Zaleciły, aby dania typu
fast food, które dzieci uwielbiają, sporządzać w domu, gdyż mamy wtedy wpływ
na to co jemy.
Podczas spotkania rodzice wykazywali duże zainteresowanie tematem, co w konsekwencji
sprawiło, że na koniec prelekcji wywiązała się burzliwa dyskusja na tematy nurtujące
niejednego rodzica, m.in. jak zachęcić dzieci do jedzenia warzyw i owoców. Rodzice
wymieniali się między sobą przepisami na ,, zdrowe" śniadania dla swoich pociech.
Bardzo nas cieszy, że nasze cykliczne spotkania z rodzicami przynoszą zamierzone
efekty w postaci poprawy stanu wiedzy i nawyków rodziców w zakresie racjonalnego
żywienia, co znajduje potwierdzenie w sposobie żywienia ich dzieci.
12 Listopada 2014 Instytut Dietetyki odwiedził Punkt
Przedszkolny w Sarbach
Carving to piękna sztuka fantazyjnego rzeźbienia w
warzywach i owocach. Pierwsze wzmianki o fantazyjnym wycinaniu z warzyw i owoców
pochodzą z Chin, z czasów panowania dynastii Tang, jest to VII-X w.
Pan Piotr Zając, reprezentujący Instytut Dietetyki PWSZ w
Nysie, odwiedził grupę przedszkolaków "Biedronki" w Punkcie Przedszkolnym
w Sarbach, gdzie poopowiadał maluchom, co to takiego jest ten Carving, na czym
ta sztuka polega oraz skąd pochodzi. Tym samym wprowadził ich w swój świat pełen
radosnych kolorów i barw. Dzieci miały okazję na własne oczy zobaczyć jak krok
po kroku powstają warzywno-owocowe rzeźby, m.in tulipany z marchwi, różyczka
z buraka czerwonego i łabędź z jabłka. Pan Piotr rozmawiał z dziećmi o tym jak
dużo witamin i składników odżywczych dostarczają naszemu organizmowi warzywa
i owoce. Na koniec naszego spotkania oczywiście nie mogło zabraknąć wspólnych
zdjęć.
Piotr Zając - student II roku Dietetyki
Sprawozdanie z wykładu: "Dlaczego
diety tuczą"
Dnia 20.11.2014 Anna Łuczak i Marzena Kałużna, studentki
Dietetyki działające w kole naukowym przy PWSZ w Nysie, wzięły udział w wykładzie
zorganizowanym przez Instytut Psychodietetyki pt."Dlaczego diety tuczą?"
Osoby, które zaczynają stosować diety odchudzające bardzo często zaczynają nieustannie
myśleć o jedzeniu a kiedy przerwą dietę zwykle jedzą więcej niż kiedykolwiek.
Taki stan rzeczy związany jest z negatywnym wpływem stosowania diet na kontrolę
odżywiania. Na wykładzie dowiedziałyśmy się również, jak ważną rolę odgrywa
grelina, czyli tzw. hormonu głodu, co to są paradoksalne efekty kontroli mentalnej,
jaka jest fizjologiczna kontrola mechanizmów głodu i sytości oraz wiele innych
ważnych informacji. Zachęcamy wszystkich do zagłębiania się w tematykę psychodietetyki;)
Anna Łuczak
Studenci z koła naukowego SetPointDiet uczestniczą
w warsztatach rozwojowych dla młodzieży akademickiej z Dolnego
Śląska
Dnia 19.11.2014r. studenci z koła naukowego SetPointDiet
działającym przy Instytucie Dietetyki uczestniczyli w jednym z trzech warsztatów
rozwojowych dla młodzieży akademickiej z Dolnego Śląska.
Celem udziału była nie tylko nauka zarządzania swoimi przekonaniami,
czy współpraca ze sobą w różnych stanach emocjonalnych, ale również pokazanie
jak ważne jest postrzeganie siebie, skąd bierze się poczucie własnej wartości
i co nam daje.
Warsztaty uświadomiły mi m.in. że nie doceniam się w życiu
codziennym oraz utwierdziły w przekonaniu, że pierwszym ważnym krokiem do zmiany
poglądu na swój temat (polubienia siebie;)) jest akceptacja. Pokazano nam, że
czasem błahe rzeczy potrafią ściągnąć nas w dół i niszczyć poczucie własnej
wartości. Mimo, iż jestem osobą pełną optymizmu z pasją i ambicjami, nie zawsze
jestem przekonana, że na pewno dam radę, że chyba się do tego nie nadaje, jestem
zbyt słaba itd.
Z warsztatów wyniosłam pokłady energii, którą zamierzam wykorzystać
w codziennej walce z rzeczywistością ;), jestem mega zmotywowana do działania
i wiem, że to czego nauczono mnie dziś nie tylko pomoże mi rozwinąć skrzydła,
ale także może okazać się pomocne przy współpracy z innymi ludźmi.
Anna Łuczak
studentka III roku dietetyki
Studentki dietetyki edukują uczniów i
osoby starsze w ramach projektu "Zdrowy start w przyszłość
seniora"
Dnia 18.11.2014 Anna Łuczak, Paulina Leśniak i Dominika
Mikłas- studentki dietetyki PWSZ w Nysie przeprowadziły prelekcję dla uczniów
klasy 1 gimnazjum w Łambinowicach, oraz uczniów klas podstawowych i ich dziadków
w ramach projektu " Zdrowy start w przyszłość seniora".
Tematyką pogadanek było " Żywienie, zdrowie i choroby"
czyli racjonalne żywienie w wieku szkolnym oraz żywienie osób starszych. Omówiono
na czym polega prawidłowo zbilansowana dieta, jak ją stworzyć od podstaw, co
jest niezbędne każdego dnia w naszej diecie oraz jak powstrzymać się od zajadania
w różnych stanach emocjonalnych.
Poruszono również tematykę zaburzeń odżywiania, w jaki sposób
nawyki żywieniowe kształtowane teraz zaprocentują za rok, dwa czy kilkanaście.
Zobrazowanie do czego może prowadzić zjadana codzień paczka chipsów czy wypita
butelka 2l coli, dała temat do dyskusji. Uczniowie chętnie brali w niej udział
pytali jak zmienić swoje nawyki. Nie wstydzili się przyznać do swych błędów
żywieniowych, a nawet najmłodsza grupa uczniów wykazała chęć przygotowywania
zdrowych śniadań babci w trosce o ich kochane serduszka ;)
Spotkanie podbiło serca każdego uczestnika, co zaowocowało
dalszą współpracą z kołem naukowym SetPointDiet działającym przy Instytucie
Dietetyki PWSZ w Nysie.
Ogromnie cieszy nas rosnące zainteresowanie wśród dyrektorów czy pedagogów szkół,
coraz więcej osób zgłasza się do nas z prośbą przeprowadzenia prelekcji, pogadanki.
Jeszcze do nie dawna tak nie doceniane żywienie, dziś przyciąga tłumy. Uczniowie,
jaki dzieci czy osoby starsze, chętnie pozyskują od nas wiedzę, chcą zmienić
nie tylko swoje nawyki ale i przekonać do tego najbliższych.
Anna Łuczak studentka III roku dietetyki
Dzień Czekolady z Instytutem Dietetyki
w PWSZ w Nysie
W dniu 05 maja 2014 roku w Instytucie Dietetyki
PWSZ w Nysie przy ul. Ujejskiego, odbyła się przygotowana przez
członków studenckiego Koła Naukowego Set Point Diet konferencja
z okazji Dnia Czekolady, którą poprowadziła przewodnicząca Koła
Naukowego Katarzyna Świątaszczyk.
Najważniejszym punktem spotkania był wykład
Pani dr n. med. Beaty Całyniuk zatytułowany "Słodycze - jeść
czy nie jeść?", który pozwolił słuchaczom rozwiać wszelkie
wątpliwości dotyczące ilości i rodzaju spożycia słodyczy w codziennej
diecie oraz zawierał wskazówki, które pozwolą uniknąć nadmiernego
przejadania się słodyczami.
Podczas konferencji wystąpiła także Pani Danuta Żubrzyńska, przedstawicielka
Spółdzielni Pracy Cukry Nyskie, która opowiedziała o zastosowaniu
czekolady w wyrobach firmy Cukry Nyskie, dzięki czemu słuchacze
mogli także poznać historię założenia firmy oraz produkcji czekolady
do wyrobów ciastkarskich z nasion kakaowca.
W czasie spotkania mogliśmy też podziwiać studenta dietetyki,
artystę carvingu Piotra Zająca, który przybliżył nam carving w
teorii i pokazał tę sztukę rzeźbienia na przykładzie owoców oraz
wysłuchać ogólnego wykładu o czekoladzie, przedstawionego przez
studentki z Koła Naukowego - Marzenę Kałużnę oraz Dominikę Mikłas.
Wśród obecnych podczas konferencji słuchaczy, m.in. uczniów gimnazjum
nr III z Nysy, na koniec spotkania odbył się poczęstunek oraz
konkurs wiedzy o czekoladzie, a zwycięzcy otrzymali słodkie upominki
ufundowane przez Cukry Nyskie oraz Fanaberię - muffinkarnię i
kanapkarnię z Nysy, za co bardzo serdecznie dziękujemy naszym
gościom.
Mamy nadzieję, że nauka połączona ze wspaniałym słodkim poczęstunkiem
pozwoli wynieść ogrom wiedzy z tego spotkania, a przy okazji zadbać
o dobre nawyki w naszej diecie.
Barbara Szlachta
Dietetyka III Rok
Prelekcja dla rodziców podopiecznych nyskiego Przedszkola
nr 12
3 grudnia odwiedziliśmy Przedszkole nr 12 w Nysie, gdzie została przeprowadzona
prelekcja dla rodziców na temat racjonalnego odżywiania dzieci w wieku przedszkolnym.
Zostały w niej zawarte najważniejsze zalecenia dotyczące jakości
i ilości produktów, kształtowania prawidłowych nawyków u dziecka
oraz aktywności fizycznej. Wykład cieszył się dużym zainteresowaniem,
a rodzice chętnie wyrażali swoje opinie i dzielili własnymi doświadczeniami
w żywieniu maluchów.
Studenci dietetyki:
Aneta Barcewicz, Agnieszka Panicz, Adam Pluciński
"Śmieciowe jedzenie - czy wiesz co jesz?"
Dnia 03.12.2013 roku odbyły się spotkania naszych studentek
z Instytutu Dietetyki PWSZ w Nysie, z uczniami ze Szkoły Podstawowej w Jasienicy
Dolnej i Gimnazjum w Łambinowicach, na temat "Śmieciowe jedzenie - czy
wiesz co jesz". Spotkanie prowadziła Agata Ficek i Anna Krawczyk, które
rok temu prowadziły prelekcje na temat zdrowej żywności.
Fast food to po polsku szybka żywność. Jak się nazywa
taka jest. Nie dość, że szybka to jeszcze niezdrowa. Zwana również, "Junk
food" tzn. śmieciowe jedzenie, szybko przygotowywany i serwowany na
poczekaniu, przeważnie dość tanio.
W większości fast food`y są bardzo kaloryczne - zawierają
m.in. dużo tłuszczów i węglowodanów, przy równoczesnym niedoborze
cennych dla organizmu substancji, takich jak błonnik, witaminy i minerały.
Przeciwnicy tego typu odżywiania sugerują, że regularne jedzenie produktów
fast food prowadzi do chorób, na przykład otyłości, choroby
nowotworowej, miażdżycy, choroby serca i wątroby. Dieta obfitująca
w produkty fast food`owe powoduje, że tyje się bardziej niż
po spożyciu takiej samej ilości tłuszczów pochodzących ze zdrowych
źródeł.
II Konferencja w PWSZ z okazji Międzynarodowego
Dnia Walki z Cukrzycą
W dniu 13 listopada 2013 roku odbyła się już II Konferencja z okazji
Międzynarodowego Dnia Walki z Cukrzycą, zorganizowana przez studenckie
Koło Naukowe Set Point Diet, działające przy Instytucie Dietetyki
w PWSZ w Nysie. W konferencji wzięli udział studenci PWSZ w Nysie,
a także Zarząd i Członkowie Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków w
Nysie, z którymi współpracuje Koło Naukowe Set Point Diet. Jej głównym
celem była profilaktyka przed zachorowaniem na cukrzycę typu II oraz
wskazówki odnośnie do postępowania, gdy choroba już wystąpiła. Konferencję
uroczyście rozpoczęła Pani Dyrektor Instytutu Dietetyki dr inż. Marzena
Złoteńka - Synowiec.
Na konferencji wystąpiła Pani mgr inż. Marta Misiarz, wykładowca
w PWSZ w Nysie z wykładem pt.: "Profilaktyka i leczenie chorób powstających
na tle wadliwego żywienia", która przedstawiła czym jest cukrzyca
i czym są objawy jej towarzyszące oraz jakie działania należy podejmować
mając do czynienia z tą chorobą. Po wystąpieniu Pani Magister, odbyła
się krótka dyskusja, podczas której zadawano pytania dotyczące żywienia
w cukrzycy.
Następnie wystąpił członek Stowarzyszenia Diabetyków w Nysie, Pan
Władysław Kania. W swoim wystąpieniu nawiązywał do starożytności i
do pierwszych przypadków zachorowań na cukrzycę. Przedstawił także
działalność jaką podejmuje Stowarzyszenie Diabetyków w Nysie.
Ważnym punktem był poczęstunek dla uczestników. Studentki specjalnie
z tej okazji przygotowały w ramach poczęstunku świeże owoce oraz upiekły
ciasteczka zbożowe (na bazie płatków owsianych), w różnych wersjach
smakowych, tj.: zbożowe, kakaowe, z kokosem, cynamonowe i kawowe.
Ciasteczka były przygotowane z myślą o diabetykach i jako zachęta
do poszukiwania produktów smacznych i bezpiecznych do spożycia w cukrzycy.
Ostatnim punktem konferencji była prezentacja studentek III roku
dietetyki pod tytułem: "Nie daj się cukrzycy typu II", podczas której
propagowano profilaktykę i zwracano uwagę na to jak wyglądają nasze
nawyki żywieniowe oraz codzienny tryb życia, gdyż niestety cukrzyca
typu II nie jest już tylko przypadłością ludzi starszych, ale coraz
częściej pojawia się u ludzi młodych, a nie leczona powoduje kolejne
problemy zdrowotne. Dbajmy o siebie, dbajmy o swoje zdrowie.
Barbara Szlachta
"Edukacja żywieniowa w Szkołach Podstawowych"
Dnia 13.03.2013r. Agata Ficek i Anna Krawczyk, studentki dietetyki
z PWSZ w Nysie przeprowadziły kolejną pogadankę dla uczniów z klas
IV - VI na temat racjonalnego żywienia w wieku szkolnym, która miała
miejsce w Szkołach Podstawowych w Jasienicy Dolnej i Łambinowicach.
Okres szkolny u dzieci i młodzieży to czas intensywnego rozwoju fizycznego
i umysłowego. Prawidłowo zbilansowana dieta w znaczącym stopniu pomaga wykorzystać
młodemu człowiekowi cały genetycznie uwarunkowany potencjał rozwojowy oraz uniknąć
wielu chorób, zarówno wieku dziecięcego, jak i tych dietozależnych, występujących
w późniejszym okresie.
Od 10 roku życia występuje zróżnicowanie płciowe, czyli różne zapotrzebowanie
na energię i składniki odżywcze ze względu na charakterystyczny rozwój dla danej
płci. Jakiekolwiek niedobory pokarmowe w okresie szkolnym mogą powodować spowolnienie
tempa przyrostów wysokości i masy ciała oraz opóźnić dojrzewanie płciowe.
Czas, kiedy dziecko zaczyna chodzić do szkoły jest okresem, kiedy często samo
zaczyna decydować o tym, co jada, zwłaszcza poza domem. Niezwykle ważne jest
tutaj uświadomienie roli zdrowego odżywiania i wzmacnianie ukształtowanych we
wcześniejszych latach prawidłowych nawyków żywieniowych. Dziecko musi wiedzieć
dlaczego np. chipsy i cola są niezdrowe, albo dlaczego musi codziennie zjeść
jogurt lub wypić mleko.
Prelekcja cieszyła się dużym zainteresowaniem, wszyscy byli bardzo aktywni
w zadawaniu pytań.
Warto przeprowadzać więcej prelekcji w szkołach podstawowych,
mających na celu uświadamianie istoty inwestowania w odpowiednią ilość składników
odżywczych i mineralnych, a w szczególności białka, wapnia i żelaza, aby zapobiec
groźnym chorobom w przyszłości!
Agata Ficek
"Racjonalne żywienie młodzieży" Dnia 27 Lutego 2013r. w Gimnazjum w Łambinowicach
odbyła się prelekcja przeprowadzona przez studentki II roku Dietetyki
PWSZ z uczniami tamtejszej szkoły, tematem spotkania było "Racjonalne
żywienie młodzieży" zorganizowane w ramach programu realizowanego
w szkołach pt. "Żyj zdrowo i bezpiecznie".
Wykład oparty był na prezentacji multimedialnej, w której znalazły
się najważniejsze pojęcia dotyczące żywienia młodzieży. Omawiano zasady racjonalnego
żywienia w okresie młodzieńczym, promowanie zdrowego stylu życia oraz podstawowe
błędy żywieniowe.
Nadrzędnym celem spotkania było kształtowanie prawidłowych
nawyków żywieniowych, podnoszenie poziomu wiedzy i jej wpływ na dokonywanie
świadomych wyborów żywieniowych przez gimnazjalistów.
Młodzież przejawiała duże zainteresowanie tematem odżywiania,
aktywnie uczestniczyła w panelu dyskusyjnym, zadając konkretne pytania, na które
uzyskała wyczerpujące odpowiedzi.
Zwieńczeniem prelekcji było wręczenie ulotek tematycznych oraz "Poradnika
dietetycznego dla nastolatków" opracowanego przez Instytut Dietetyki PWSZ
w Nysie.
Agata Ficek
Konferencja : "Nie daj się cukrzycy
typu II"
Dnia 14.11.2012 r. w Instytucie Dietetyki odbyła
się konferencja, której tematem przewodnim było hasło: "Nie daj
się cukrzycy typu II".
Spotkanie zostało zorganizowane przez Koło Naukowe SET POINT DIET
z okazji Międzynarodowego Dnia Walki z Cukrzycą.
Konferencja miała na celu uświadomienie tego jak poważną chorobą jest
cukrzyca typu II oraz jak postępować, aby ograniczyć ryzyko zachorowań.
W pierwszej części spotkania wystąpił Wiceprezes Polskiego Stowarzyszenia
Diabetyków w Nysie Pan Franciszek Dereń, który opowiedział o tym jak
na co dzień zmaga się z cukrzycą.
W drugiej części spotkania studentka - Basia Szlachta, przedstawiła
prezentację nt. czym jest cukrzyca typu II i jakie czynniki prowadzą
do wystąpienia tej choroby. W prezentacji, zawarto również krótką
historię powstawania insuliny syntetycznej, którą obecnie leczy się
pacjentów z cukrzycą typu II oraz powikłania jakie niesie za sobą
ta choroba, gdy zbyt długo zwlekamy z jej leczeniem. Okazuje się niestety,
że często bagatelizujemy objawy tej choroby. Zaczynamy zwracać uwagę
dopiero po wystąpieniu poważnych schorzeń np. stopy cukrzycowej, kiedy
to choroba już jest daleko posunięta.
Udział w konferencji pozwolił uzmysłowić słuchaczom, jak ważne są
regularne badania poziomu cukru we krwi, aktywny zdrowy styl życia
oraz racjonalne odżywianie w profilaktyce jak i leczeniu cukrzycy
typu II.
Konferencję poprowadziły studentki II-go roku
Dietetyki:
Katarzyna Świątaszczyk i Barbara Szlachta
Prezentacja nt.: "Racjonalne żywienie
dzieci w wieku szkolnym"
W dniu 14.11.2012 roku odbyła się prezentacja na
temat : "Racjonalnego żywienia dzieci w wieku szkolnym" przeprowadzone
przez studentki II roku Dietetyki w Szkole Podstawowej w Goświnowicach.
Celem prezentacji było propagowanie zdrowego stylu życia. Szczególną
uwagę , w związku z obchodzonym niedawno dniem Zdrowego Jedzenia i
Gotowania , poświecono na przedstawieniu korzyści wynikających z zjedzenia
II śniadania.
Dzieci wykazały się dużym zaangażowaniem i ochoczo zgłaszały się do
gier zaproponowanych przez nas. Wyraźnie były zaciekawione wszystkimi
treściami znajdującymi się na prezentacji i zadawały dużo pytań tj."Czy
ciasteczka ,które widziałam w reklamie są dla mnie dobre na śniadanie?"
Podsumowując dzieci są wspaniałymi słuchaczami i szybko chłoną nowe
informacje. Dlatego warto przeprowadzać więcej takich akcji , mających
na celu uświadamianie jak ważne jest w dzisiejszych czasach odpowiednie
żywienie.
Studentki II roku Dietetyki
Sposób oceny realizacji projektu
Ocena realizowanego projektu będzie prowadzona przez sprawdzenie czy
uczniowie objęci akcją edukacyjną zmienili swoje nawyki żywieniowe
i czy ich wiedz jest wyższa niż przed rozpoczęciem projektu.
Uczeń wypełni ankietę dwukrotnie: przed udziałem w akcji edukacyjnej
oraz w kilka miesięcy po. Poddanie wyników ankiety analizie statystycznej
pozwoli na określenie wpływu podjętych działań edukacyjnych na zmianę:
- nawyków,
- zachowań żywieniowych
- podniesienie poziomu wiedzy z zakresu racjonalizacji żywienia.
Dane będą analizowane przy użyciu programu statystycznego Statistica.
Począwszy od 2008 roku głównym zadaniem koła naukowego
była realizacja autorskiego projektu edukacyjno-badawczego pt.: "Żyj
zdrowo- jedz kolorowo".
Program podzielony został na dwie części, obejmujące ankietę, badającą
wiedzę i nawyki żywieniowe oraz prezentację multimedialną, której celem
było przedstawianie zasad racjonalnego odżywiania i promowanie zdrowego
stylu życia.
Nadrzędnym celem natomiast było kształtowanie nawyków żywieniowych, podnoszenie
poziomu wiedzy i wpływ na dokonywanie świadomych wyborów żywieniowych
przez gimnazjalistów, zwracając uwagę na fakt, iż jest to grupa częściowo
zależna żywieniowo od osób dorosłych. Zbadanie aktualnego stanu wiedzy
i nawyków wśród młodzieży stało się natomiast celem podrzędnym, pozwalając
w rzeczywisty sposób określić, czy gimnazjaliści są świadomi podejmowanych
wyborów żywieniowych.
Projektem objęte zostały wszystkie szkoły gimnazjalne powiatu nyskiego
na terenie województwa opolskiego.
Kilka miesięcy po przeprowadzeniu prelekcji uczniowie ponownie wypełnili
ankietę, która tym razem weryfikowała, czy ich nawyki żywieniowe uległy
zmianie, a także, czy ich wiedza żywieniowa jest na wyższym, czy też niższym
poziomie.
W związku z tym, że projekt cieszył się na tyle dużym uznaniem i zainteresowaniem,
zarówno wśród młodzieży, postanowiliśmy rozszerzyć zasięg realizacji,
wprowadzając program do szkół podstawowych oraz średnich, rozważając perspektywę
edukacji osób dorosłych, nauczycieli, intendentów, rodziców.
Sekcja edukacyjna corocznie podejmuje się także realizacji warsztatów
edukacyjno-poznawczych dla młodzieży ze szkół gimnazjalnych. Obszar realizacji
prelekcji nie ogranicza się jedynie do Nysy, ale obejmuje również gimnazja
w sąsiednich miejscowościach, między innymi: Białej Nyskiej, Głuchołazach,
Korfantowie, Otmuchowie i Paczkowie. Zajęcia mają zazwyczaj formę wykładowo-warsztatową,
co pozwala na szybkie przyswajanie wiedzy w ciekawy sposób oraz daje możliwość
weryfikacji skuteczności naszych metod.
Cieszy nas fakt, że coraz częściej dyrektorzy szkół sami proszą o pomoc,
doceniając niezawodną dotąd współpracę i świeżość spojrzenia na żywienie
człowieka. Prowadzimy również prelekcję i zajęcia edukacyjne w przedszkolach
dla dzieci i ich rodziców.
Ponadto corocznie bierzemy udział w przygotowaniach i przeprowadzaniu
Nyskiego Festiwalu Nauk. W czerwcu tego roku natomiast PWSZ w Nysie obchodzi
swój jubileusz X-lecia, w związku z czym każdy instytut zobowiązany jest
do przygotowania stanowiska promującego swoje kierunki.
Aby pokazać, że dietetyka nie ogranicza się jedynie do wiedzy książkowej,
przygotowaliśmy wiele gier i zabaw na temat racjonalnego żywienia i zdrowego
stylu życia, które z pewnością zaciekawią nie tylko tych najmłodszych.
|